Jānis Irbe: "Teksti nāk latviski..."

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Irbe
Jānis Irbe Foto: Ritvars Stankevičs

Vienu no gada labākajiem debijas albumiem šogad laidis klajā mūziķis Jānis Irbe. Tā nosaukums - “Kas aizņēmis mūsu prātus”. Aicināju mākslinieku uz nelielu sarunu par jaunajām dziesmām, muzikālajām ietekmēm un sadarbību "Auroras" ģitāristu Jāni Dubavu. 

Pirmo reizi TVNET rubrikā "Jauns vārds mūzikā" tavs vārds minēts 2016. gadā. Mūzika izklausījās nobriedusi, balstīta klasiskās neatkarīgās mūzikas vērtībās... Cik jauns vārds tu īsti esi? 

Var uzskatīt, ka nopietni mūziku sāku rakstīt jau 2007. gadā. Bet toreiz vēl noteikti nebiju gatavs publicēt dziesmas, bet jutu ir ko teikt un, ka ir idejas. Es domāju, ka es esmu jauns vārds, jo skanējumam vajadzēja laiku, kā arī man vajadzēja atrast cilvēkus ar kuriem sadarboties. Es sāku sevi mūzikā atrast patiesībā līdz ar to brīdi, kad sāku ierakstīt mūziku (tas arī ir aptuveni tas pats 2007. gads), tas man deva pieredzi gan ierakstīšanas lietās, gan arī noteikti pilnveidoja mani muzikāli.

Pastāsti par savam pirmajām muzikālajām ietekmēm, un kā nonāci līdz šādam gaisīgam indī/postpanka skanējumam latviešu mēlē?

Reiz man brālis Guntis (tad jau nu biju ļoti mazs) uzlika uz austiņām Linkin Park, toreiz biju šokēts un pārsteigts labā ziņā. Vidusskolas laikos klausījos Radiohead un Muse. Tagad iedvesmojos gan no jaunas, gan vecākas mūzikas. Dažkārt uzlieku Ultravox, The Cure - tie man patīk. Es pats neesmu apzināti centies darboties indī/postpanka stilā. Varētu pat teikt tā dabiski sanāca. Kaut kur tas manī bija un tam vajadzēja iznākt ārā. To skanējumu man nenoliedzami palīdzēja atrast Jānis Dubavs (grupas "Aurora" ģitārists - aut. piezīme), bet patiesībā bija tā, ka mēs viens otru papildinājām un es atklāju to, ka mums ir ļoti līdzīga muzikālā gaume un mums muzikāli saskan.

Un latviešu mēlē man vienkārši patīk, jo teksti nāk latviski, es neesmu domājis patreiz dziedāt citā valodā, lai arī pats klausos mūziku gan latviski, gan citās valodās.

TVNET: Kā jūs iepazināties? Un kādas bija un ir tagad tavas attiecības ar "Auroru"?

Ar Jāni Dubavu iepazinos 2015. gadā, tolaik spēlēju grupā "Tris". Ar šo grupu piedalījāmies jauno grupu konkursā "Hadrons". Jānis bija žūrijā, mēs laimējām ierakstu pie Jāņa studijā. Nu lūk, pēc "Tris" ieraksta sarunāju "Paskaties" ierakstu. Jānis piedāvāja, ka viņš var iespēlēt ģitāras partijas, es piekritu. Pēc kāda laika viņš piedāvāja, ka labprāt spēlētu kopā. Es piekritu. 

2015. gadā Jānis grupu "Tris" uzaicināja iesildīt "Auroru" tās koncertā Ģertrūdes ielas teātrī. Tas bija pagodinājums, bijām ļoti priecīgi. Kā arī varu uzskatīt, ka biju daļēji liecinieks kā Jānis Dubavs strādāja pie "Auroras" albuma, jo viņš dalījās ar iespaidiem un uzlika ierakstus. Reiz 2018. gadā spēlējām mēģinājumā "Auroras" "Iezīmēto dienu", jo bijām nolēmuši to kaverot un spēlēt festivālā "Bildes 2018", bet diemžēl nolikums to neatļāva, jo arī mūsu sastāvā ir tās dalībnieks. Pats "Auroru" klausos. Patīk.

Jānis Irbe (centrā)
Jānis Irbe (centrā) Foto: Ritvars Stankevičs

TVNET: Un kādas vispār ir tavas attiecības ar Latvijas mūziku?

Es ļoti sekoju līdzi Latvijas mūzikas jaunumiem, kā arī manā pleilistē ir Latvijas mūzika. Grupa "Jauns Mēness" man patīk. Man patīk arī Ainara Mielava daiļrade.

TVNET: Albums tapis vairākus gadus, bet interesanti, ka arī agrīnie singli nav izbrāķēti un iekļauti ierakstā. Tas bieži nenotiek ar jauniem mūziķiem, kuri nemitīgi mainās un drīz jau ar skepsi atskatās uz saviem agrīnajiem ierakstiem...

Es esmu vairāk pilnmetrāžas albumu cienītājs, tādēļ arī mana izvēle bija izdot pilnu albumu. Manuprāt, pilns albums visspilgtāk apkopo konkrēta laika posma skaņdarbus. Es arī pats klausos albumus, retāk saliktas pleilistes.

Jānis Irbe “Kas aizņēmis mūsu prātus”
Jānis Irbe “Kas aizņēmis mūsu prātus” Foto: publicitātes

TVNET: Albuma preses paziņojumā minēji, ka saturiski to ietekmējusi arī tava privātā dzīve, esi kļuvis par tēvu? 

Jā, manam dēlam drīz paliks jau 4 gadi.

TVNET: Viena no radio draudzīgākajām albuma dziesmām, ja tā var teikt, ir "Metro". Metafora, atsauce uz pagātni, nākotni?

Dziesma ir balstīta uz atmiņām, bet arī noteikti ar skatu uz nākotni, jo dziesmā satiekas agrāk uzrakstīti teksti ar jauniem. Metro šajā dziesmā ir gan metafora, gan īsts stāsts par kādu nesatiktu cilvēku. Toreiz tas atstāja lielu iespaidu uz mani un dziesma bija ar mani ilgu laiku līdz ierakstījām.

TVNET: Pastāsti par albuma nosaukumu “Kas aizņēmis mūsu prātus”!

Albuma nosaukums aizgūts no dziesmas “Izmanto mirkļus” teksta, kas balstīts uz to cik liela nozīme ir cilvēkiem ar kuriem esam kopā, un to ko viens otram pasakām, tas ir ceļš uz izaugsmi. Šis nosaukums ir tāda kā saruna, pat daļēji pašam ar sevi. Bet es

domāju, ka  nosaukums varētu uzrunāt cilvēkus un likt aizdomāties par lietām ko darām ikdienā un kur virzāmies, un kas sagaida nākotnē.

TVNET: Kur tu pats sevi šobrīd redzi pašmāju mūzikas laukā? 

Es sevi redzu vairāk vai mazāk nekomerciālās mūzikas laukā. Es arī pats apmeklēju jaunu grupu koncertus, lai uzzinātu ko svaigu pašmāju mūzikā. Es gribētu kaut kā palīdzēt grupām, lai veicinātu pašmāju mūzikas izaugsmi un radītu iespējas. Tas ar skatu uz nākotni.

TVNET: Vai plānoti arī kādi albuma veicināšanas koncerti?

Drīz atsāksim gatavoties albuma prezentācijas koncertam, kas paredzēts līdz ar albuma fiziskā formāta iznākšanu rudenī. Tad noteikti sekos albuma veicināšanas koncerti, patreiz konkrētus datumus nosaukt nevaram, informācija sekos.

Noklausies albumu.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2019
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu