Tava palodze - mūsu pasaule. Ieskats Jāņa Irbes debijas albumā

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Irbe Jānis Dubavs un Patriss Valdemārs
Jānis Irbe Jānis Dubavs un Patriss Valdemārs Foto: Ritvars Stankevičs

Uz TVNET radara mūziķis Jānis Irbe ir jau kopš 2016. gada, kad klajā nāca viņa pirmais singls "Paskaties", kas patīkami pārsteidza ar melodisku, saturisku viegla postpanka skanējumu skaidrā latviešu valodā. Nu klajā nācis Jāņa pilnmetrāžas albums “Kas aizņēmis mūsu prātus”, kas ne tikai attaisno tā ilgo tapšanas procesu, bet varētu būt viens no gada labākajiem debijas ierakstiem.  

Jānis Irbe "Kas aizņēmis mūsu prātus"

4/5

Pirmie Jāņa mūzikas ieraksti mājas apstākļos tapuši jau pirms padsmit gadiem, kad brāļa ietekmē viņš sāka klausīties "Radiohead", "Muse" un "The Cure", taču tikai 2015. gadā, kad ar savu tā laika grupu "Tris" Jānis piedalījās jauno grupu konkursā "Hadrons", radās reāla iespēja ieskaņot dziesmu profesionālā studijā "SKAN". Turklāt ar postpanka leģendas - grupas "Aurora" vēlīnā sastāva ģitāristu Jāni Dubavu. 

Tapa "Paskaties" un tad arī lēnām, arvien vairāk ieraksta procesā iesaistoties studijas saimniekam Dubavam, arī citas dziesmas. 

Jānis Dubavs, Jānis Irbe un Patriss Valdemārs
Jānis Dubavs, Jānis Irbe un Patriss Valdemārs Foto: Ritvars Stankevičs

Albumā iekļautas četrpadsmit dziesmas, viena no tām - "Kopā iedegties varam" divās versijās. Bungmašīnu bīti, izteiksmīgs bass, atmosfēriskas ģitāras iespēles - tas viss veido patīkamas asociācijas ar astoņdesmito gadu postpanku un jauno vilni, tādām grupām kā "Kino", "Dzeltenie pastnieki". Protams, saklausāms arī šis tas no mūsdienu astoņdesmito nostalģijas - "The Drums", muzikāli radnieciskajiem "Plenērs".

Dubava klātbūtne, viņa ģitāras partijas vairākās vietās uzbur kaut ko no "Auroras" skaņu pasaules.

Dziesma "Daudz pamestas domas", piemēram, sasaucas ar klasisko Ritvara Dižkača "Iezīmēto dienu", savukārt divdaļīgā "Nāc man pretī" varētu būt no kāda astoņdesmito gadu vidus "The Cure" albuma. 

Jāņa dziedājums ir atturīgs, tas vietām papildināts ar otro balsi, Dubava piebalsīm. Pāris dziesmās dzirdama arī dziedātājas Gerdas Gūtmanes balss, bet jau minētajā "Daudz pamestas domas" - grupas "Zig zag" solista Jura Lasinska izteiksmīgais robertsmitiskais vokāls. Abi iepazinušies festivālā "Bildes 2018".

Gandrīz visu dziesmu vārdu autors ir pats Irbe, izņemot vienu dziesmu ("Aukstajā gaismā es jūtu") ar Eduarda Veidenbauma dzejoli, kas tapusi savulaik konceptuālam mūzikas projektam "Veidenbaums. Vaidi un gaidi".

Jānis Irbe “Kas aizņēmis mūsu prātus”
Jānis Irbe “Kas aizņēmis mūsu prātus” Foto: publicitātes

Blakus desmit pavisam jaunām, nedzirdētām dziesmām, platē iekļautas nedaudz pārstrādātas jau iepriekš izdoto singlu versijas, tajā skaitā personiskais skaņdarbs "Rudenī", kurā Jānis dzied par atmiņām, kas saistītas ar 2008. gada rudeni, kad viņš iepazinies ar savu tagadējo sievu. "Rudenī mēs esam pāris un viss, kopā šeit un tagad," skan dziesmas vārdi. Jānis arī atzīst, ka dēla Lūisa piedzimšana palīdzēja sakārtot domas un pabeigt albumu. Ģimenes, attiecību tēma caurvij tādas dziesmas kā "Izmanto mirkļus", "Tava palodze".

"Es atradu tavu istabu, kur bērni skaidra un atklāj visumu

Ap mūsu galdu zvaigznes atklātas un stari un mūsu planētas. 

Tava palodze - mūsu pasaule," 

Arī albuma māsters uzticēts astoņdesmito gadu Latvijas neatkarīgās mūzikas meistaram - ģitāristam Gintam Solam ("Jauns Mēness"). 

Cienījams debijas albums ar nelieliem iebildumiem (tehniski varētu būt viss precīzāk, arī dziedājums mazāk deklamatīvs), kas radīts ar cieņu pret pagātni - pret astoņdesmito gadu Latvijas neformālā roka strāvojuma mantojumu ("Aurora", "Zig zag", Gints Sola), bet vienlaikus ar skatu nākotnē. 

Labākās dziesmas: "Metro", "Tava palodze" un "Paskaties".

Noklausies albumu.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2019
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu