Itālijas koalīcijas sarunas izkļuvušas no strupceļa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte
Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte Foto: EPA/Scanpix

Itālijas Demokrātiskā partija (PD) otrdien paziņojusi, ka neiebildīs pret Džuzepes Kontes palikšanu premjerministra amatā, kas ļauj turpināt koalīcijas sarunas ar Pieczvaigžņu kustību (M5S), vēsta mediji.

Ziņu aģentūras "Ansa" un "Adnkronos" atsaucas uz PD frakcijas vadītāju Graciano Delrio, kurš pēc tikšanās ar PD vadību apstiprinājis, ka partija neiebildīs pret Kontes palikšanu premjera amatā.

PD un M5S cenšas izveidot koalīciju, izslēdzot no tās labējās partijas "Līga" līderi Mateo Salvīni. Šādas koalīcijas izveidošana faktiski ir vienīgā iespēja izvairīties no pirmstermiņa vēlēšanām, kurās, kā liecina aptaujas, pārliecinošu uzvaru gūtu "Līga", nodrošinot premjerministra krēslu Salvīni.

M5S draudēja pārtraukt sarunas ar PD, ja tā neakceptēs Konti premjera amatā.

Konte, kas amatā stājās 2018.gadā, nepārstāv nevienu partiju, taču viņam ir tuvas attiecības ar M5S. Viņš pagājušajā nedēļā paziņoja par savu atkāpšanos, reaģējot uz Salvīni pausto vēlmi izbeigt līdzšinējo koalīciju ar Pieczvaigžņu kustību un aicinājumu sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

ASV prezidents Donalds Tramps šodien iesaistījās debatēs par Itālijas politisko krīzi, tviterī paziņojot, ka Konte ir ļoti talantīgs cilvēks, kurš cerams paliks premjerministra amatā.

Tramps norādīja, ka Konte spēcīgi pārstāvējis Itāliju G7 samitā, mīl savu valsti un labi sastrādājas ar Savienotajām Valstīm.

Itālijas prezidents Serdžo Matarella devis partijām laiku līdz trešdienai, lai vienotos par jaunas vairākuma koalīcijas izveidi. Ja vienošanās netiks panākta, viņš iecels pagaidu valdību un izsludinās ārkārtas vēlēšanas.

Tikmēr PD rindās turpinās domstarpības starp bijušā partijas līdera un bijušā premjerministra Mateo Renci atbalstītājiem, kas iestājas par koalīcijas veidošanu ar M5S, un partijas pašreizējā vadītāja Nikolas Džingareti sekotājiem, kuri pret šo iespējamo aliansi izturas ar lielu piesardzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu