Gulbenieši protestēs pret Jaungulbenes "Sila" pārdošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai pievērstu Gulbenes pašvaldības vadības uzmanību nekustamā īpašuma "Sils", ko pašvaldība 15.augustā izsolīja zviedru investoram, lielajai nozīmei vietējo iedzīvotāju dzīvē, trešdien plkst.17.30 Jaungulbenes Sila draugi aicināti uz "Pasēd-ēšanu Silā", pastāstīja iedzīvotāju iniciatīvas grupas pārstāve Ilze Vanaga.

Tikšanās notiks pie Siladzirnavu ezera slūžām, plānota arī ekspedīcija uz Lapsu kalnu kopā ar ornitologiem Uldi Ļoļānu un Gaidi Grandānu un sarunas par putniem un ķērpjiem. "Sila" teritorijā ir divi mikroliegumi.

TVNET jau ziņoja, ka, protestējot pret Gulbenes novada domes ieceri izsolē pārdot nekustamo īpašumu "Sils", kas sastāv no 142 hektāriem augstvērtīga meža Jaungulbenes pagastā, piecu dienu laikā savākti 695 cilvēku paraksti, kas 26.augustā tika iesniegti domes priekšsēdētājam Normundam Audzišam (ZZS).

Vanaga stāstīja, ka "Sils" Gulbenes novada iedzīvotājiem ir nozīmīga atpūtas, ogošanas un sēņošanas vieta, kuru pašvaldība, nekonsultējoties ar vietējiem iedzīvotājiem, ir izsolījusi, lai iegūtu finansējumu trīs infrastruktūras projektu līdzfinansēšanai.

Viņa uzsvēra, ka par izsoles faktu iedzīvotāji uzzināja pēdējā brīdi, kad izsole jau bija notikusi, proti, 15.augustā. Iedzīvotāji pašvaldībai pārmet to, ka izsole rīkota ārkārtīgi lielā steigā un informācija par izsoli nebija izvietota pie nekustamā īpašuma "Sils".

Iedzīvotāju iniciatīvas grupas pārstāve norāda, ka šajā gadījumā runa ir par vērtībām, kas Jaungulbenes cilvēkiem tiek atņemtas, lai uzlabotu dzīves kvalitāti pilsētas un citu pagastu iedzīvotājiem. "Brīvdienās uz šo mežu aiziet vairāk cilvēku nekā uz vietējo luterāņu baznīcu," piebilda Vanaga.

Iedzīvotāji uzskata, ka šo nekustamo īpašumu vajadzētu saglabāt pašvaldības vai vismaz VAS "Latvijas valsts meži" īpašumā nevis pārdot zviedru investoram. Ja pašvaldībai vajag naudu, tad var rīkoties arī racionālāk un nodot īpašumu kādam mežsaimnieku kooperatīvam apsaimniekošanai nevis pārdot, iedzīvotāju viedokli pauda Vanaga.

Viņa piebilda, ka patlaban pašvaldībā nav krīzes vai kara situācija, lai būtu neatliekama vajadzība mežu pārdot. Varbūt lietderīgāk būtu pārskatīt esošo projektu tēriņus un izvērtēt, vai tie visi ir nepieciešami un dos atdevi ilgtermiņā. 

Savukārt Ivars Kažmers piebilda, ka pašvaldība, izsolot nekustamo īpašumu, noteikumos varēja iestrādāt prasību, ka jaunajam īpašniekam ir jānodrošina meža pieejamība iedzīvotājiem un jānodrošina īpašuma ilgtspējīga apsaimniekošana, ko garantē PEFC sertifikāts.

Vanaga stāstīja, ka jautājums par nekustamā īpašuma "Sils" izsoles rezultātu apstiprināšanu jau izskatīts finanšu un tautsaimniecības komiteju sēdēs un rīt, 29.augustā, par to lems domes sēdē. 

Saskaņā ar izsoles nolikumu izsolāmās mantas nosacītā cena bija 480 000 eiro

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu