Slepens ASV kosmosa kuģis uzstāda jaunu rekordu Zemes orbītā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kosmosa kuģis X-37B.
Kosmosa kuģis X-37B. Foto: AP/Scanpix

Slepens ASV Gaisa spēku kosmosa kuģis X-37B uzstādījis jaunu rekordu, pavadot ilgāko laiku Zemes orbītā – 718 dienas.

ASV Gaisa spēki pēdējos desmit gados Zemes orbītā ir palaiduši piecus bezpilota kosmosa kuģus X-37B, un katra no šīm misijām bija ilgāka par iepriekšējo. Patreizējai misijai nav noteikts beigu termiņš: kosmosa kuģis atgriezīsies mājās, kad būs izpildījis visus uzdevumus. Tiesa, šie mērķi un uzdevumi joprojām ir labi glabāts noslēpums.

Šī Gaisa spēku programma cilvēku uzmanību piesaista tieši slepenības dēļ. Gaisa spēki neatklāj kosmosa kuģa atrašanās vietu orbītā, tomēr dažiem amatieru astronomiem ir izdevies ar teleskopu kosmosa kuģi novērot.

Zināms ir tas, ka militāristi šos kosmosa kuģus izmanto, lai attīstītu atkārtoti izmantojamu kosmosa kuģu tehnoloģijas, vēsta "CNN".

Lidaparāts X-37B kosmosa fanu vidū ir populārs arī tā unikālā dizaina dēļ, proti, X-37B līdzinās miniatūriem kosmosa atspoļkuģiem, kas kosmosā uznesti ar spēcīgām nesējraķetēm. Kad to misija ir beigusies, tie nolaižas uz Zemes kā komerciālās lidmašīnas.

Kosmosa kuģis arī ir veidots tā, lai varētu veikt eksperimentus, ko vēlāk būtu iespējams nogādāt pārbaudei uz Zemes. Šie eksperimenti, protams, arī ir ārkārtīgi slepeni.

Daži spekulē, ka šie lidaparāti ir iesaistīti spiegošanā vai arī kāda kosmiska ieroča testēšanā.

Pirmais X-37B kosmosa kuģis orbītā pacēlās 2010. gada aprīlī un pavadīja tur 225 dienas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu