SPRK turpmāk apstiprinās preses piegādes tarifus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) 28.augustā lēma par universālā pasta (UP) pakalpojuma saistību pagarināšanu "Latvijas pastam" no 2020.gada 1.janvāra līdz 2021.gada 31.decembrim, informēja SPRK.

Tostarp noteikts, ka UP pakalpojuma saistības no nākamā gada attiecas arī uz abonēto preses izdevumu piegādi. "Latvijas pastam" ir pienākums SPRK iesniegt preses piegādes tarifu projektu.

Regulatorā norādīja, ka saskaņā ar Pasta likumu preses piegādes cenas šobrīd noteiktas ar Ministru kabineta noteikumiem, kuri spēkā ir vēl līdz šī gada 31.decembrim. Preses piegādi līdz šim veica "Latvijas pasts", kuram no valsts budžeta kompensēja zaudējumus, kas radušies, veicot preses piegādes.

Jaunās saistības par preses piegādi bija ietvertas SPRK šā gada maijā izsludinātajā UP pakalpojuma konkursā. Ņemot vērā, ka konkurss noslēdzās bez rezultāta, atbilstoši spēkā esošajam regulējumam UP pakalpojumu uz laiku līdz diviem gadiem jāturpina sniegt tam pasta komersantam, kurš pildīja šīs saistības līdz konkursa izsludināšanas dienai. Proti, šajā gadījumā tas ir "Latvijas pasts".

Savukārt, lai nodrošinātu preses piegādes nepārtrauktību, 28.augustā SPRK noteica "Latvijas pastam" UP pakalpojuma saistību arī abonētās preses izdevumu piegādei. Proti, pienākumu ekonomiski izdevīgākajā veidā no 2020.gada 1.janvāra līdz 2021.gada 31.decembrim nodrošināt preses piegādi par vienotu tarifu visā Latvijas teritorijā. Regulators ar padomes lēmumu ir uzlicis par pienākumu "Latvijas pastam" iesniegt aprēķināto preses piegādes tarifu projektu.

Paralēli SPRK joprojām turpina vērtēt "Latvijas pasta" aprīlī iesniegto UP pakalpojuma tarifu projektu. SPRK veicis rūpīgu tarifu projekta izvērtēšanu un organizējis uzklausīšanas sanāksmi, kurā "Latvijas pasta" pārstāvji iepazīstināja ar izstrādātā tarifu projekta būtību un ekonomisko pamatojumu. SPRK vairākkārt lūdzis iesniegt papildinformācijai un precizējumiem, uz kuriem sniegtas atbildes. Tas nozīmē, ka, salīdzinot ar sākotnēji iesniegto projektu, tarifu vērtības vēl var mainīties.

UP pakalpojuma sniedzējam ir pienākums nodrošināt lietotājiem visā Latvijas teritorijā vienādas iespējas saņemt UP pakalpojumu par vienotu tarifu, kas ir ekonomiski pamatots. Pakalpojumu tarifus pasta nozarē nosaka pasta komersants, bet UP pakalpojuma tarifus apstiprina SPRK.

Atbilstoši Pasta likumam SPRK pienākums ir konkursa kārtībā noteikt UP pakalpojuma sniedzēju, uzraudzīt pasta pakalpojumu sniegšanu, tai skaitā UP pakalpojumu, kā arī pasta nozares normatīvo aktu ievērošanu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka UPP konkurss noslēdzas bez uzvarētāja, ņemot vērā, ka konkursa vienīgais dalībnieks "Latvijas pasts" iesniedza sava piedāvājuma atsaukumu. Līdz ar to atbilstoši spēkā esošajam regulējumam UPP uz laiku līdz diviem gadiem turpina sniegt tas komersants, kurš pildīja UPP saistības līdz konkursa izsludināšanas dienai. Proti, šajā gadījumā tas ir "Latvijas pasts". SPRK ir pienākums nākamo konkursu rīkot divu gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu