Ārsti indiešu pusaudzes vēderā atrod viņas pašas dvīņumāsu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Anil Kumar, et al./BMJ Case Reports/

Kādai pusaudzei no Indijas ārsti vēderā atraduši savādu kaulu veidojumu, zobus un matiem līdzīgu masu. Izrādījās, ka tas ir viņas pašas dvīnis, kas vēderā radies ārkārtīgi reta stāvokļa “embrijs embrijā” rezultātā.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Case Reports”, 17 gadu vecā pusaudze pie ārstiem vērsās pēc tam, kad bija piecus gadus mocījusies ar progresējošu audzēju vēderā. Ārstiem viņa pastāstīja, ka reizēm viņu moka vēdergraizes un sāta sajūta pat tad, kad viņa nav ēdusi.

Pēc izmeklēšanas atklājās, ka pusaudzei vēderā ir neizskaidrojama masa, kas satur dažādus kaulus un “līdzinās mugurkaulam, ribām un citiem kauliem,” raksta pētījuma autori.

Beigās ārsti pusaudzei uzstādīja diagnozi “embrijs embrijā”, kas ir ļoti rets stāvoklis.

Tomēr šis gadījums ir vēl īpašāks, jo stāvoklis diagnosticēts jau pusaudzei. Lielākā daļa šo gadījumu tiek atklāti zīdaiņa vecumā. Turklāt vēderā atrastā masa izskatās lielākā, kas atrasta šāda veida gadījumos.

Foto: Anil Kumar, et al./BMJ Case Reports/

Medicīniskajā literatūrā kopumā ir ziņots par mazāk nekā 200 šādiem gadījumiem. No tiem tikai septiņiem pacientiem bija 15 vai vairāk gadu. Nav īsti skaidrs, kas izraisa šo stāvokli. Zinātnieki domā, ka tas ir ļoti rets parazītiskā dvīņa gadījums, kad grūtniecības agrīnajā posmā vienu identisko dvīni absorbē otrs.

Lai izdzīvotu, parazītiskā dvīņa audi ir atkarīgi no saimnieka organisma – otra dvīņa. Tiesa, daži pētnieki uzskata, ka “embrijs embrijā” ir teratomas jeb neparasta, dabiskajai struktūrai neatbilstoša veidojuma organismā paveids.

Šajā gadījumā bija nepieciešams veikt operāciju, lai atbrīvotos no kaulu un matu masas. Kad ārsti to izņēma, izrādījās, ka masa ir normāla zīdaiņa izmērā. Lai arī veidojums bija pārvērties par bezformīgu masu, tai varēja izšķirt locekļu aprises un zobus.

Ārstiem gan neizdevās no pusaudzes vēdera aizvākt visus parazītiskā dvīņa audus, jo tas bija stingri pieaudzis klāt asinsvadiem. Tāpēc, lai izvairītos no šo audu pārvēršanās par ļaundabīgu audzēju, pusaudzei katru gadu būs jādodas pie ārstiem uz izmeklēšanu.

“Pirms tam es tik ļoti uztraucos par audzēju, tomēr pēc operācijas es jūtos ļoti labi, un mani vecāki ir priecīgi,” teica pusaudze.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu