Eiropai uzbrūk masalas, tomēr daudzi joprojām nevakcinējas (44)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcīna pret masalām.
Vakcīna pret masalām. Foto: Reuters/ScanPix

Četrās Eiropas valstīs – Albānijā, Čehijā, Grieķijā un Lielbritānijā -, kurās masalas iepriekš bija pilnībā izskaustas, lipīgā slimība atgriezusies, vēsta Pasaules veselības organizācija.

“Mēs slīdam atpakaļ un esam uz nepareizā ceļa,” teica organizācijas pārstāve Keita O’Braiena.

Masalas ir ārkārtīgi lipīga un potenciāli nāvējoša slimība, kas izraisa klepu, izsitumus un drudzi. Lieki piebilst, ka no slimības izvairīties var, vakcinējoties pret to.

Valsts var tikt uzskatīta par brīvu no masalām, ja noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā 12 mēnešus nav noticis masalu uzliesmojums.

O’Braiena arī atklāja, ka visās četrās Eiropas valstīs, kas zaudēja savu no masalām brīvo statusu, vakcinēšanās pret slimību ir ļoti plaši piekopta. Tomēr, kā redzams, ar to vien nepietiek. Vakcinēšanās nepieciešamība ir jāskaidro katrās mājās, katram indivīdam atsevišķi. Ir jāpārliecina vecāki, lai nepakļaujas tumsonībai un aizved vakcinēties savus bērnus.

Visos pasaules reģionos ir vērojams masalu gadījumu pieaugums, izņemot ASV, kurā tas ir pavisam nedaudz samazinājies.

Kopumā pasaulē šogad reģistrēti 365 tūkstoši masalu gadījumu, kas ir trīs reizes vairāk nekā 2018. gada pirmajā pusē.

Pasaules veselības organizācija tajā vaino dezinformāciju un brīdina dažādu kompāniju vadītājus, komūnu līderus, influencerus un visus citus viedokļu līderus, lai tie sniedz akurātu, pamatotu, uz zinātniskiem pētījumiem balstītu informāciju par vakcinēšanos.

Pašlaik plašākie masalu uzliesmojumi norisinās Kongo, Madagaskarā un Ukrainā.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu