Amerikāņi virtuālās mīlas krāpšanas shēmās pērn zaudējuši $143 miljonus (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Viltus mīlētāji internetā ASV iedzīvotājiem pagājušajā gadā kopumā izkrāpuši 143 miljonus dolāru, kas ir vairāk par visu citu krāpšanas shēmu nodarītajiem zaudējumiem. Par viltus mīlētāju upuriem pērn ASV kļuva vairāk nekā 21 000 cilvēku, liecina ASV Federālās tirdzniecības komisijas apkopotā informācija. Komisija uzsver, ka par krāpnieku upuriem galvenokārt kļūst vieglāk ievainojamo sabiedrības daļu pārstāvji, vēsta raidsabiedrība CNN. 

Viltus mīlnieku nodarīto zaudējumu apjoms pēdējos gados ir strauji palielinājies - pagājušā gada summa ir gandrīz četras reizes lielāka nekā 2015.gadā. 

Kā norāda Federālās tirdzniecības komisijas pārstāvji, krāpnieki galvenokārt uzdarbojas iepazīšanās aplikācijās un vietnēs, tomēr viņi izmanto arī tradicionālos sociālos tīklus, piemēram, “Facebook”. 

Šomēnes ASV varas iestādes izjauca starptautisku šādu krāpnieku grupējumu, kas naudu no sievietēm izkrāpa visā pasaulē. Šajā lietā apsūdzības izvirzītas kopumā 80 cilvēkiem, tostarp vairākiem nigēriešiem, kuri bāzējās Losandželosā. 17 no grupējuma dalībniekiem, kas uzturējušies ASV, ir aizturēti.  

Šis grupējums visā pasaulē izkrāpis vismaz sešus miljonus dolāru. 

2016.gadā kāda sieviete no Japānas virtuālo vēstuļu draugu vietnē sāka sarakstīties ar kādu vīrieti, kurš apgalvoja, ka ir Sīrijā bāzēts ASV armijas kapteinis. 

Vīrietis, kurš sevi dēvēja par Teriju Garsiju, sūtīja sievietei e-pastus katru dienu, un drīz viņš sāka prasīt sievietei naudu. 

Desmit mēnešu laikā sieviete Terijam pārskaitīja kopumā aptuveni 200 000 dolāru, ko viņa bija aizņēmusies no draugiem, ģimenes un pat bijušā vīra. Realitātē gan Terijs Garsija izrādījās Losandželosā bāzētu divu nigēriešu organizēta krāpšanas shēma, kurā piedalījās arī cilvēki Nigērijā un vairākās citās valstīs. 

“Mēs uzskatām, ka šī ir viena no lielākajām šāda veida krāpniecības shēmām ASV vēsturē,” norāda ASV prokurors Niks Hanna. 

Plāns par dimantiem 

Naudu sievietei Japānā “Terijs Garsija” sāka prasīt pēc tam, kad viņš paziņoja, ka esot Sīrijā atradis maisu ar dimantiem un viņam ir nepieciešama palīdzība to izvešanā no Sīrijas. 

Vīrietis stāstījis, ka viņš pats to nevarot izdarīt, jo kaujā esot ievainots. Tāpēc viņš sievieti iepazīstināja ar diviem saviem paziņām, no kuriem viens noorganizēšot dimantu nogādāšanu sievietei. Šis cilvēks stādījās priekšā kā diplomāts no Sarkanā Krusta. 

Savukārt otrs cilvēks uzdevies par darbinieku kuģniecības uzņēmumā, ar kura kuģi dimanti tikšot izvesti no Sīrijas. 

Šie cilvēki izteica arvien jaunus lūgumus pēc naudas, minot dažādus iemeslus, kāpēc dimantu sūtījums ir aizkavējies. 

Desmit mēnešu laikā sieviete “Garsijam” un viņa kompanjoniem pārskaitījusi naudu 35 līdz 40 reizes, veicot maksājumus uz kontiem Turcijā, ASV un Lielbritānijā. 

Kā shēma darbojās? 

Sešus miljonus izkrāpušais grupējums kopumā bija plānojis izkrāpt aptuveni 40 miljonus dolāru. 

Kad grupējuma pārstāvjiem izdevās pārliecināt upuri sākt pārskaitīt naudu, naudas saņemšanu koordinēja abi Kalifornijā bāzētie nigērieši. Viņi organizēja kontu atvēršanu un pēc tam saņemto naudu arī atmazgāja. 

Grupējuma dalībnieki nevēršas tikai pret cilvēkiem, kuri internetā meklē mīlestību, bet arī pret uzņēmumiem. 

Viņi ielauzās uzņēmumu e-pastu sistēmās, un uzdodoties par attiecīgās kompānijas darbiniekiem vai sadarbības partneriem, pieprasīja dažādu rēķinu apmaksu, naudu saņemot uz saviem bankas kontiem. 

Visiem šajā lietā aizturētajiem izvirzītas apsūdzības sazvērestībā veikt noziegumus, krāpšanā un naudas atmazgāšanā, kā arī identitātes zādzībā. 

ASV Federālais izmeklēšanas birojs aicina cilvēkus būt ļoti uzmanīgiem. 

“Katru gadu tiek zaudēti miljoniem dolāru, tāpēc mēs aicinām cilvēkus uzmanīties no šādu izsmalcinātu shēmu īstenotājiem, lai pasargātu sevi un savu biznesu un nekļūtu par krāpnieku upuriem,” norāda biroja pārstāvis Pols Delakūrs.  

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu