SPRK apstiprina vēsturiski zemākās kapitāla atdeves likmes regulētajām nozarēm

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) 28.augustā veica ikgadējo kapitāla atdeves likmes apstiprināšanu regulētajām nozarēm. Tā rezultātā likmes katrai nozarei būs ekonomiski pamatotas. Ņemot vērā aktuālos finanšu tirgus rādītājus un pagājušajā nedēļā SPRK apstiprinātās izmaiņas kapitāla atdeves likmes aprēķināšanas metodikā, dabasgāzes, elektroenerģijas un pasta pakalpojumu operatoriem kapitāla atdeves likmes apstiprinātas vēsturiski zemākajā līmenī.

Kapitāla atdeves likme tiek izmantota tarifu aprēķinā kapitāla izmaksu noteikšanai. Regulētiem uzņēmumiem ir svarīgi nodrošināt prognozējamu atdevi no izmantotā kapitāla, lai sabalansētu ierobežoto rentabilitāti un līdzekļu piesaisti ieguldījumu finansēšanai ilgtermiņā. Savukārt lietotājiem – saņemt pakalpojumus par ekonomiski pamatotām izmaksām.

“Kopš pavasara aktīvi strādājām pie kapitāla atdeves likmes metodikas grozījumiem un pagājušajā nedēļā tos apstiprinājām, lai, jau ikgadēji ierastajā kārtībā un laikā, varētu apstiprināt arī jaunās kapitāla atdeves likmes. Atbilstoši jaunajai pieejai tās būs atšķirīgi piemērotas vidējiem/lieliem un mikro/maziem uzņēmumiem, kā tas nebija iepriekš. Ņemot vērā analīzi par finansējuma piesaistes izmaksām, mazajiem uzņēmumiem likmes ir noteiktas augstākas, bet lielajiem – zemākas,” skaidro SPRK priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Foto: Publicitātes foto

Jaunās likmes ir stājušās spēkā līdz ar SPRK lēmuma pieņemšanu 28.augustā. Šo SPRK noteikto likmi uzņēmumi piemēros, aprēķinot tarifu projektus, kuru spēkā stāšanās datums ir nākamajā gadā. Metodikas grozījumu pārejas noteikums paredz tiesības tiem uzņēmumiem, kuriem tarifs stājas spēkā 2020.gadā, izmantot aprēķinam SPRK 2018.gadā noteikto likmi, ja tarifs noteikts periodam īsākam par trim gadiem.

Jau ziņots, ka SPRK 22.augustā apstiprinājusi grozījumus Kapitāla atdeves likmes aprēķināšanas metodikā. Tie paredz, ka regulētajiem uzņēmumiem, kas līdz šim kapitāla atdeves likmi piemēroja pārvērtētiem pamatlīdzekļiem, samazināsies atļautā peļņa. Proti, turpmāk, nosakot kapitāla atdevi reālā izteiksmē, tiks ņemtas vērā cenu izmaiņas, tādējādi kapitāla atdeve samazināsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu