Kas jauns hokejā? Runā Matulis: "Dinamo" ir potenciāls tikties ar Gagarinu (1)

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Rīgas "Dinamo" hokejisti
Rīgas "Dinamo" hokejisti Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Klāt septembris, un klāt arī KHL 12. sezona. Šovakar mūs "Arēnā Rīga" ar savu klātbūtni pagodinās Maskavas "Spartak", kur ir vismaz četri mūsējie - treneru korpusā Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš, bet laukumā pakaļ ripai skraidīs Kaspars Daugaviņš un Mārtiņš Karsums.

Derētu jau Znaroku pirmajā spēlē nolikt uz lāpstiņām, ticu, ka tas ir pa spēkam, taču divpunktu hokejā uzvaras un zaudējuma vērtība samazinās, toties tabulā jābūt lielam juceklim. Skaidrs, ka sezonas starts ir ļoti būtisks, taču dinamiešu galvenais treneris Ģirts Ankipāns ir pragmatisks – esot pilnīgi vienalga, kurā čempionāta nogrieznī komanda vāc punktus. Varot pat zaudēt kaut vai 50 spēļu, tajās vācot pa vienam papildlaika vai bullīšu punktam... Uzvarot tikai kādā ducī spēļu.

Šaubos, vai tāda būs Ankipāna brigādes turnīra stratēģija, tā drīzāk skan kā iebilde tiem ekspertiem, kas dažbrīd pārspīlē čempionāta starta nozīmi. Jā, dinamiešiem kalendārs mājās uzreiz piespēlē Znaroku, pēc divām dienām Ņižņijnovgorodas “Torpedo”, kur par aizsardzību atbild Sandis Ozoliņš. Tad uz Helsinkiem pie Jāņa Kalniņa, lai pēc mača Ņižņekamskā jau 12. septembrī otro reizi spēkotos ar Znaroku. Nu jau Maskavā. Un 62 spēļu garais amoka skrējiens būs sācies.

Ar 11 mačiem septembrī, duci – oktobrī, atkal 11 – novembrī, decembris un janvāris ir mazliet tukšāki (pa 9 spēlēm), bet februārī atkal desmit. Čempionātu pabeidzot ar izbraukumu uz Tālajiem Austrumiem (Habarovska, Vladivostoka), Ķīnu (Pekina) un Sibīriju (Novosibirska). Kādreiz hokejisti priecājās, ka tālais un lidojumā nogurdinošais “Amur” un “Admiral” jau aiz muguras – tad sezona esot beigusies. Šoreiz otrādi: pēdējais uzsitiens pa ripām pie komandām, kurām varbūt tobrīd punktus nemaz vairs nevajadzēs.

Laikam jau 12. sezonas galvenais jaunums ir atgriešanās pie diviem punktiem, kas droši vien ir pareizāk. Ja jau NHL akli neskrien pakaļ IIHF, tad laikam arī KHL to nevajadzēja darīt. Bet – labāk vēlu nekā nekad, atgriešanās loģikā ir notikusi.

Toties visas bijušās PSRS garumā un plašumā nu spēlēsim uz triju izmēru laukumiem – Eiropas (30 m platumā), Somijas (28) un Kanādas (26). Skatītāji var, protams, teikt: “Kāda šķirba! Kas māk spēlēt, tam vienalga!” Bet tie var būt arī trīs dažādi hokeji.

Ja mūsu pašu “Dinamo” pārsvarā trenējas uz mazā “Inbox” laukuma Piņķos, tad “Arēnas Rīga” lielais laukums sākumā liekas neiedomāji plašs, kur ripas no apmalēm atlec savādāk nekā treniņos un vairākuma izspēlei ir lielāks plašums. Raudzīsim, kā komandām veiksies trijos dažādos hokejos.

Vēl vien jauninājums – KHL nav vairs Bratislavas “Slovan”, līdz ar to komandu skaits KHL samazinājies līdz 24. Uz Rietumu konferenci, kur tabulā meklēsim Rīgas “Dinamo”, no Austrumiem pārnākusi Ņižņijnovgorodas “Torpedo” vienība, bet Omskas “Avangard” oficiāli joprojām ir Austrumu konferences klubs, kaut arī otro sezonu mājas spēles aizvadīs Piemaskavā – Balašihā. Līdz ar to, lai sasniegtu 62 spēļu skaitu, ar vairākām komandām sezonā iznāks aizvadīt pa četrām spēlēm. Tās ir “Jokerit”, Pēterburgas SKA, Maskavas “Dinamo” un “Spartak”, Podoļskas “Vitjaz”, Čerepovecas “Severstaļ”, “Soči” un Minskas “Dinamo”. No Rietumu konferences komandām dinamieši pa divām reizēm spēlēs ar CSKA, ''Torpedo” un Jaroslavļas “Lokomotiv”.

Principā četras spēles ar konkurentiem Rietumos, tas nemaz nav slikti – tātad tabulā rindošanās būs objektīvāka un katrai šādai spēlei ar rietumnieku ir dubulta vērtība.

Vai Rīgas “Dinamo” tiks “play-off”? Ja pirms dažām no iepriekšējām sezonām KHL apskatnieki mums paredzēja tikai skatīšanos TV ekrānos, kā citi cīnās par Gagarinu, tad šoruden lielākā daļa ekspertu Rīgas “Dinamo” paredz vietu starp Rietumu konferences astoņām labākajām vienībām. Reti kurš šaubās, ka atkal tabulas augšdaļā būs CSKA, SKA, “Lokomotiv” un “Jokerit”. Vietu “play-off” paredz arī “Spartak” un Maskavas “Dinamo”, bet jau ar atrunām - “Dinamo” atkal nomainījušies saimnieki un var būt šādas tādas problēmas. Podoļskas “Vitjaz” ir stipri nepieredzējis galvenais treneris (Kravecs), “Sočiem” neesot sastāva, toties kā galvenā trenera Sergeja Zubova palīgs tur strādā Leonīds Beresņevs. Gandrīz visi eksperti vienisprātis 12. vietu Rietumos atvēl Minskas “Dinamo”, kas tiešām aizvadīja ļoti vārgu starpsezonu, taču nu jau papildinās ar leģionāriem.

Mana prognoze? Rīgas “Dinamo” spēlēs Gagarina kausā, taču grūstīšanās ap 7. un 8. vietu Rietumu konferencē būs pamatīga.

“Vitjaz”, Rīgas “Dinamo”, “Soči”, “Severstaļ”, “Torpedo”. Un nav jau teikts, ka kaut kur turpat nevibrēs “Spartak”, Maskavas “Dinamo”, kur Mikam Indrašim savainojums, un pat Minskas “Dinamo”.

Austrumu konferences tabulā latvju tauta droši vien cītīgi sekos līdzi savam mīlulim Bobam Hārtlijam (“Avangard”). Intrigu visai KHL sezonai noteikti atkal radīs Pētera Skudras atgriešanās uz lielā hokeja skatuves. Čeļabinskas “Traktor” vadība jau paziņojusi, ka viņu mērķis ir tikai Gagarina kauss! Uh, būs ļoti interesanta sezona.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu