Japānā sākas plaši nosodītās delfīnu medības

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Japānas dienvidu piekrastes pilsētā Taidzi sākušās delfīnu medības, kas gadu no gada izraisa starptautisku sašutumu nežēlīgās dzīvnieku nokaušanas metodes dēļ, vēsta raidorganizācija BBC.

Medību laikā delfīni tiek iedzīti seklos ūdeņos, kur tos nogalina ar nažiem.

Vairums delfīnu tiek nokauti gaļas ieguvei, bet dažus atstāj dzīvus un pārdod delfinārijiem, zoodārziem un tamlīdzīgiem iestādījumiem.

Taidzi notiekošās medības piesaistīja vispasaules uzmanību 2009.gadā, kad iznāca "oskarotā" dokumentālā filma "The Cove".

Šogad delfīnu medības Japānā tika atklātas svētdien, taču, kā ziņo vietējie mediji, pirmajā dienā neesot izdevies nomedīt nevienu delfīnu. Savukārt pirmdien nomedīti pieci pelēkie delfīni, norāda dabas aizstāvju grupa "The Dolphin Project".

Apmēram sešus mēnešus ilgās medību sezonas laikā atļauts nokaut vai sagūstīt vairāk nekā 1700 delfīnus.

Dabas aizstāvji uzsver, ka Japānas delfīnu medības esot ārkārtīgi nežēlīgas un ka dzīvniekiem nākoties pirms nāves ciest mokas līdz pat 30 minūšu garumā.

Savukārt Taidzi zvejnieki apgalvo, ka viņu labklājība esot atkarīga no šīm medībām.

Japāna izpelnījusies nosodījumu arī par to, ka šogad tur no jauna atļāva vaļu medības komerciālos nolūkos. Kopš jūlija sākuma tikuši nomedīti jau vairāki vaļi, kaut arī Starptautiskās Vaļu medību komisija (IWC) 1986.gadā noteica vaļu komerciālo medību aizliegumu.

Neskatoties uz aizliegumu, Japāna tomēr turpināja vaļu medības, uzdodot tās par zinātniski pētnieciskiem pasākumiem. Ik gadu Japānā tika nogalināti simtiem vaļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu