Singapūras arhitekti cels zaļu oāzi Dubaijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/woha_architects

Iztēlojoties Dubaiju, būtu grūti šai Arābu Emirātu pilsētai piedēvēt vārdu "zaļa", "tropiska" vai "svaiga", tomēr Singapūras arhitektu birojs "WOHA" ir pieņēmis izaicinājumu tuksneša galvaspilsētā atdzīvināt īstu oāzi. Neparastā celtne taps starptautiskās arhitektūras izstādes "World Expo 2020" ietvaros. 

Arhitektu birojs "WOHA" ir izraudzīts kā Singapūras pārstāvis "World Expo 2020" paviljona celtniecībai, un lielajam notikumam arhitekti plāno būvēt 1550 kvadrātmetrus plašu "parku", kas atradīsies Dubaijas ilgtspējības rajonā. Singapūras pārstāvji arhitektūras izstādei veidos centrālo projektu, un tā mērķis ir ekoloģiskas, zaļas oāzes radīšana Arābijas tuksnesī. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WOHA Architects (@woha_architects) on

Singapūriešu vīzija ir blīvs, vairākos slāņos izkārtots trīsdimensionāls parks, kuru caurvīs visdažādākie augi. "Ar šo dizainu mēs vēlamies parādīt, ka ir iespējams uzbūvēt pašpietiekamu zaļo oāzi jebkurā vietā pasaulē," stāsta Vongs Mun Sums, "WOHA" līdzdibinātājs. 

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Parka apmeklētājiem būs iespējams pastaigāties gar koku galotnēm, krūmiem un orhideju pļavām. Visas sienas būs noklātas ar vīteņaugiem un vertikālajiem dārziem, kas paviljonu pārvērtīs par tropiskiem džungļiem. Jāpiebilst, ka Singapūra ir slavena ar tās botānisko dārzu, kura ikoniskākā iezīme ir superkoki - kokiem līdzīgas metāla konstrukcijas 25 līdz 50 metru augstumā, kas funkcionē kā lietusūdeņu savācēji un solāro paneļu elektroģeneratori. Šīs valsts arhitektiem dabas integrēšana celtnēs un konstrukcijās nav sveša lieta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WOHA Architects (@woha_architects) on

Tomēr, neraugoties uz šīm ambīcijām, rodas jautājums - kā Singapūras paviljons nodrošinās optimālu augu laistīšanu un pasargās tos no pārkaršanas? Kā atklāj arhitekti, paviljonā būs iebūvēti solārie paneļi, kas parūpēsies par irigāciju jeb apūdeņošanu, bet konsoles tipa jumts apēnos augus. "WOHA" pārstāvji portālam CNN pauž, ka šis paviljons darbosies "nulles enerģijas" līmenī, proti - cik paviljons elektrību saražos, tik arī iztērēs.  

Foto: Ekrānuzņēmums no video
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu