Klimata aktīviste Grēta Tūnberga raksturo Aspergera sindromu kā "superspēju" (14)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Klimata aktīviste Grēta Tūnberga
Klimata aktīviste Grēta Tūnberga Foto: SIPA/Scanpix

16 gadus vecā klimata aktīviste Grēta Tūnberga saviem kritizētājiem internetā atbildējusi, ka viņai diagnosticētais Aspergera sindroms savā ziņā esot "superspēja", vēsta "The Guardian".

Zviedrietei Tūnbergai, kura aizsāka globālu jauniešu klimata streiku kustību, Aspergera sindroms tika diagnosticēts pirms četriem gadiem.

"Kad "heiteri" sāk uzbrukt tavai ārienei vai tam, kas tevi padara atšķirīgu, tas nozīmē, ka viņiem vairs nekas cits nav atlicis. Un tad tu zini, ka esi uzvarētāja!" tvīto Tūnberga.

"Man ir Aspergera sindroms, un tas nozīmē, ka dažkārt atšķiros no normas. Un īstajos apstākļos būšana atšķirīgam ir superspēja."

Viņa norāda, ka publiski runā par savu diagnozi ne tāpēc, lai aiz tās slēptos, bet gan tādēļ, ka "daudzi nezinoši cilvēki uz to joprojām raugās kā uz "slimību" vai kaut ko negatīvu". 

Tūnberga atzina, ka Aspergera sindroms viņai esot sagādājis grūtības, taču vienlaikus arī bijis viņas "superspēja".

Aspergera sindroms nosaukts austriešu pediatra Hansa Aspergera vārdā. Viņš 20.gadsimta 40.gados aprakstīja sindromu, kura simptomu vidū ir grūtības sociālās situācijās un neverbālās komunikācijas nolasīšanā.

Aspergera sindroma eksperts Tonijs Atvuds norāda, ka cilvēki ar šādu diagnozi "parasti ir ir tieši, saka to, ko domā, ir atklāti, apņēmīgi un ar ļoti izteiktu sociālā taisnīguma izjūtu".

Aspergera sindroms biežāk tiek diagnosticēts puikām nekā meitenēm.

Tūnberga iepriekš izteikusies, ka viņas aizraušanos ar klimata aktīvismu daļēji ierosinājis tas, ka viņai esot samērā "melnbalts" skatījums uz pasauli.

Jūlijā Tūnberga atbildēja austrāliešu konservatīvajam politikas komentētājam Endrū Boltam, kurš savā rakstā izsmēja pusaudzes diagnozi un nosauca viņu par "dziļi traumētu". 

Tūnberga tvītoja, ka viņu esot "dziļi traumējušas" "naida un sazvērestības teoriju kampaņas" no tādu klimata pārmaiņu noliedzēju kā Bolts puses.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu