Sibīrijā atrasta iepriekš neapzināta izsūtīto latviešu nometne (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto.

Lai gan kopš deportācijām uz Sibīriju apritējuši vairāki gadu desmiti, joprojām tiek uzietas iepriekš nezināmu izsūtīto latviešu nometņu paliekas. Tas arī izdevies Rugāju iedzīvotājam Kārlim Brūveram, vēsta portāls lsm.lv 

Kārļa tēvocis Aleksandrs Siliņš gājis bojā bada nāvē dziļi taigā Sankino gulagā, Krievijā. Iepriekš par šo gulagu nekas nekas nebija zināms.

Kārlis savos meklējumos balstījās uz viena no izsūtītajiem, Ivara Putniņa, atstāto Sankino nometnes ar roku zīmēto aprakstu un shēmu, kā arī savas radinieces Margaritas Stradiņas iedoto vēstuli. 

"Man ieteica sazināties ar vienu žurnālistu - Jevgēniju Lobanovu no Jekaterinburgas. Viņš esot papētījis to vietu, pie vēsturniekiem pajautājis, un viņi apstiprināja, ka tur esot sena kapa vieta," stāsta Kārlis. 

Nezinot krievu valodu, ar krievu žurnālistu un Sibīrijas taigas mednieku palīdzību Kārlis nonāca Sankino un atrada izsūtīto latviešu nometnes liecības un masu kapus, dokumentējot to fotoattēlos un video.

Nometnes atrašanās vietu apstiprināja arī vietējie iedzīvotāji. No Ivara Putniņa atstātās shēmas izriet, ka Sankino lēģerī dzīvojuši apmēram 2000 cilvēku. 

Nobraucot 3000 kilometru, Sibīrijas nometnē nomocītā Aleksandra Siliņa kapam tika uzlikts koka krusts. 

Kārlis arī piedāvā precīzas nometnes koordinātes, gadījumā, ja vēl kāds grib doties uz Sankino. 

Video: LTV sižets par Sibīrijā uzieto nometni

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu