Puse aptaujāto vecāku tērē līdz 150 eiro, lai iegādātos skolai nepieciešamās preces

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Sākot jauno mācību gadu, Latvijas iedzīvotāji, kam ir skolas vecuma bērni, vidēji tērē līdz 150 eiro, lai iegādātos skolai nepieciešamās preces, liecina interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktā iedzīvotāju aptauja.

"Gemius" pārstāve Katrīna Zvirbule sacīja, ka, līdzīgi kā sākot pagājušo mācību gadu, kad 29% respondentu atklāja, ka skolas preču iegādei tērē 50 līdz 99 eiro, arī šogad 28% norādījuši, ka, iepērkoties mācību gada sākšanai, iekļaujas šajās robežās. Tikmēr 23% aptaujāto tērē no 100 līdz 149 eiro grāmatu, kancelejas preču, jauna apģērba, apavu un skolas somas iegādei.

Tāpat 15% aptaujāto skolas preču iegādei tērējuši 150 līdz 199 eiro, 9% aptaujāto - 200 līdz 299 eiro, bet tikai 3% tērējuši vairāk nekā 500 eiro. Šogad mazāk par 50 eiro viena bērna palaišanai skolā tērējuši 18% respondentu.

Viņa sacīja: pētījuma rezultāti liecina, ka visbiežāk preces skolai vecāki iegādājušies grāmatnīcās un kancelejas preču veikalos - 71%, kā arī lielveikalos - 58%. Šogad biežāk vecāki skolas preces iegādājušies interneta veikalos - 2018.gadā šādu iepirkšanās veidu izvēlējās 14% aptaujāto, bet šogad jau 16% vecāku izvēlējušies skolas gaitām sagatavoties, iepērkoties Latvijas un ārzemju interneta veikalos.

Kaut gan Izglītības likums nosaka, ka darba burtnīcas un mācību grāmatas izglītojamajiem nodrošina izglītības iestāde, tikai 10% aptaujāto vecāku norāda, ka skola nodrošina nepieciešamās preces, pauda Zvirbule.

Šogad respondentiem tika piedāvāts norādīt, ka skolas preces iegādājas ārzemēs, ko izvēlējušies 7% aptaujāto, un vairumtirdzniecības bāzēs, ko norādījuši 5% vecāku. Norādot citu iepirkšanās vietu, respondenti atbildējuši, ka nereti izmanto skolas preces, kas palikušas no iepriekšējiem mācību gadiem, vecākajiem bērniem, iegādājas tās tirgū vai Lietuvā.

Tāpat Zvirbule stāstīja, ka 2017.gadā aptaujā piedalījās 945 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kas atzīmējuši, ka viņiem ir skolas vecuma bērni, 2018.gadā aptaujāti tika 2013 respondenti, taču šogad aptaujā piedalījās 2142 skolēnu vecāki Latvijā.

Pagājušajā gadā aptauja tika īstenota no 27. līdz 28.augustam, taču šogad tā tika veikta no 27. augusta līdz 2. septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu