Kādi apģērba gabali ir kaitīgi sievietes veselībai? Jā, jā - arī stringi!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Mīļākais krūšturis ar metāla karkasu un smalka, taču sintētiska apakšveļa ikdienā - šīs lietas, protams, ir estētiski pievilcīgas, taču vai tās tiešām neatstāj negatīvu ietekmi uz sievietes veselību? Uz šo jautājumu portālam "Postimees" atbildējusi terapeite, dietoloģe un vairāku grāmatu autore Natālija Zubareva.

Apakšveļa

Eksperte minējusi, ka īpašu uzmanību jāpievērš apģērba gabaliem, kurus nēsājam ikdienā, piebilstot: lai arī pati dievina mežģīnes un tīkliņaudumus, šie materiāli nebūt nav piemēroti nēsāšanai 24 vai pat 12 stundas dienā. Viņa iesakot šādu apakšveļu pietaupīt īpašiem dzīves mirkļiem. 

Pats svarīgākais apakšveļas izvēlē esot nevis materiāls, bet gan tās izmērs - apakšveļai nevajadzētu būt spiedīgai vai neērtai. Natālija Zubareva iesakot ļoti vienkāršu testu - ja apakšveļa uz ķermeņa atstāj sarkanas pēdas, tā bez liekiem sirdsapziņas pārmetumiem būtu jāizmet un tās vietā jāiegādājas veļa, kas nespiež. Iegādājoties apakšveļu, svarīgi pārbaudīt, vai tai nav neērtas šuves vai elastīgās daļas.

Ikdienā nēsājamā apakšveļa varot būt gan no kokvilnas, gan zīda - svarīgākais, lai izvēlētais audums labi elpotu un laistu cauri mitrumu, kas palīdzēs izvairīties no "siltumnīcas efekta", kurš radot labvēlīgu vidi dažādām baktērijām. Šis ieteikums esot īpaši aktuāls sievietēm, kurām ir ginekoloģiskas kaites.

Eksperte stāsta, ka nevajag uzreiz atteikties no krūšturiem ar cieta materiāla karkasu, taču katrai sievietei esot ļoti svarīgi atrast tādu krūšturi, kas nespiež. Ja krūšturis esot par mazu, pastāvot risks nospiest limfmezglus, kas varot novest pie lēruma veselības problēmu, kuras var nākties ārstēt vēl ļoti ilgu laiku. Lai arī pārāk ciešs krūšturis varot izraisīt dažādas komplikācijas, Natālija Zubareva stāstījusi, ka pilnīga atteikšanās no šā apģērba gabala varot atstāt paliekošas estētiskas sekas, kuras varētu nepatikt vairumam daiļā dzimuma pārstāvju.

Speciāliste īpaši bargi izteikusies par stringu nēsāšanu, minot, ka šāda veida apakšveļa ļoti viegli var pārnest zarnu trakta baktērijas uz jutīgo maksts gļotādu.

Ikdienā sievietēm vajadzētu pēc atnākšanas mājās pārvilkt apakšveļu un staigāt brīvā, elpojošā apģērbā. Eksperte ieteikusi izvairīties no sintētiskiem audumiem, arī dodoties pie miera - sievietēm vislabāk esot gulēt no dabīgiem materiāliem veidotā gultasveļā pilnīgi kailām. Ja tas kādu iemeslu dēļ dāmai nav pieņemams, Natālija Zubareva iesakot uzvilkt vieglu kokvilnas kreklu, taču atteikties no apakšveļas. 

Pieguļošas bikses

"Cik labi, ka šaurie džinsi ir izgājuši no modes!" sacījusi eksperte. Ja nu gadījumā kādas dāmas garderobē vēl ir šis apģērba gabals, eksperte iesakot pirms tā vilkšanas padomāt divreiz, uzsverot, ka šādas bikses traucē asinsritei, nospiež nervus un var radīt šķēršļus limfvadu sistēmas pareizai funkcionēšanai.

Kā nu bez kurpēm!

Nevienai nav noslēpums, ka apavi, kuriem nav papēža vai arī kam papēži ir augstāki par pieciem centimetriem, ilgtermiņā rada veselības problēmas. Šādi apavi mainot sievietes smaguma centru, radot pastāvīgu saspringumu kājas un muguras muskulatūrā. Ar laiku pārlieku augsti papēži varot novest arī pie hroniskām galvas un kakla sāpēm, kā arī smagām locītavu problēmām un pat nepareiza sakodiena. Īpaši bīstami šie apavi esot kombinācijā ar smagu rokassomiņu, kas neizbēgami novedot pie muguras problēmām.

» Cik veselīgas vai kaitīgas ir augļu sulas? Atbild latviešu uztura speciāliste

Eksperte atklāj, ka ideālais papēža augstums esot divi vai trīs centimetri, turklāt apavi nedrīkstot ne par mazu, ne par lielu.

Sintētiskie audumi

Natālija Zubareva uzsvērusi, ka esot ļoti svarīgi izvēlēties gan apģērbu, gan apavus, kas ir veidoti no iespējami elpojošākiem, dabīgākiem materiāliem. Sintētiskie audumi veicinot svīšanu visā ķermenī, kas savukārt radot ļoti labvēlīgu augsni dažādām baktērijām un var veicināt alerģisku reakciju veidošanos. No sintētiskiem audumiem īpaši vajadzētu izvairīties sievietēm ar dermatoloģiskas dabas problēmām.

Eksperte minējusi, ka sintētiskos audumos ir daudz dažādu ķīmisku vielu, kuras var atstāt negatīvas sekas uz cilvēka veselību. Viņa arī piekodinājusi, ka jebkura auduma apģērbu pēc mazgāšanas vajadzētu ļoti rūpīgi izskalot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu