Šuplinska sola noturēt skolotāju minimālo atalgojumu 750 eiro apmērā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valdošajā koalīcijā faktiski ir panākta vienošanās, ka skolotājiem minimālais atalgojums 750 eiro apmērā par slodzi tiks nodrošināts visu mācību gadu un tam tiks paredzēts finansējums nākamā gada budžetā, šorīt LTV "Rīta panorāmā" stāstīja izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Pēc viņas vārdiem, diskutējot par nākamā gada budžetu, pašlaik jautājums esot par izglītības jomas kopējo finansējumu, kur ministrija vēl cerot uz papildu naudu arī augstākajai izglītībai un zinātnei un jaunatnes politikas īstenošanai.

Politiķe uzsvēra, ka ir nepieciešams turpināt optimizēt skolu tīklu, jo esot secināts, ka ir zināms minimālais skolnieku skaits, lai vidusskolās varētu nodrošināt paralēlklases, kas nepieciešamas dažādu mācību priekšmetu padziļinātai apguvei.

Šuplinska domā, ka Latvijas izglītības iestādes ir gatavas jaunajam mācību saturam. Protams, kaut kas gatavošanās posmā varējis notikt vairāk un veiksmīgāk, tomēr daži vienmēr ieņemot pasīvas pozīcijas un nekad nav gatavi pārmaiņām, izteicās ministre. Viņa gan atzina, ka pirmskolām jaunie mācību materiāli tapa pieejami tikai augusta beigās.

Savukārt iepriekšējais izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (JV) Latvijas Radio pauda viedokli, ka skolotāju trūkums zināmā mērā ir mākslīgs, jo ļoti liels skaits skolotāju Latvija strādā nepilnas slodzes. Ja skola skolotājam nespēj nodrošināt pilnu slodzi, tad viņam nebūs pienācīga alga un šādās skolās visu laiku trūks skolotāju, uzskata politiķis.

Šadurska vērtējumā, skolu reorganizācijas plānos Šuplinska turpinot Šadurska iesākto. Pēc viņa domām, Šuplinskas kļūda bijusi vien tā, ka viņa sākotnēji devusi mājienus, ka šī reforma varētu tikt piebremzēta. Politiķis cer, ka kopā ar administratīvi teritoriālo reformu skolu tīklu izdosies optimizēt.

Savukārt Šuplinskas plānus bērnu bezmaksas ēdināšanu uzticēt pašvaldībām Šadurskis vērtēja kā avantūru. Viņa vadības laikā bijusi doma valstij samainīties ar pašvaldībām ar funkcijām, mainot bērnu ēdināšanu pret pirmsskolas pedagogu algu nodrošināšanu, nevis ar šo soli meklēt naudu pedagogu algām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu