Vai tiešām mazus kredītus bankā saņemt ir grūtāk? (2)

Sabīne Bērziņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Šovasar spēkā stājās grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Asi pret pārmaiņām iebilda nebanku kreditētāji jeb tā sauktās ātro kredītu kompānijas, skaidrojot – īstermiņa aizdevumi patērētājiem turpmāk nebūs pieejami. Arī tagad, pēc ieviešanas, Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš TVNET publikācijā norāda – bankās aizdevumiem šobrīd pieejama “divreiz lielāka summa uz divreiz garāku termiņu” nekā iepriekš. Tomēr Re:Check pārliecinājās – izteikums nav patiess.

Ar grozījumiem tika pieņemts, ka kredīta izmaksas, kas pārsniedz 0,07% dienā no kredīta summas, uzskatāmas par nesamērīgām un neatbilstošām godīgai darījuma praksei. Ja darījums neatbilst godīgai praksei, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs uzņēmumu var sodīt, savukārt tiesa – noslēgto darījumu atzīt par spēkā neesošu. Tāpat uz laiku līdz 30 dienām vairs nedrīkst izsniegt vienā maksājumā atdodamu aizdevumu, kas lielāks par pusi no minimālās algas. Izmaiņu mērķis bija arī ierobežot kreditēšanas pakalpojumu reklāmu un stingrāk regulēt, lai kreditētājs izvērtē klienta iespējas naudu atdot. Nebanku kreditētāji uzstāj – tā rezultātā patērētājiem ir grūtāk aizņemties mazas summas.

Rakstā, kas, kā Tvnet norāda, tapis sadarbībā ar nebanku kreditētāju Ferratum Bank, tātad ir uzņēmuma apmaksāts, minēts, ka iepriekš bankas piedāvāja aizņemties, piemēram, 500 eiro uz pusgadu, bet likuma grozījuma rezultātā minimālā aizdevuma summa ir 1000 eiro uz 12 mēnešiem.

Gints Āboltiņš:

Salīdzinot to pašu procentu likmi un komisijas maksu, ko pirms tam aizņēmējs maksāja par sešu mēnešu 500 eiro kredītu, šobrīd būtībā ir pieejama divreiz lielāka summa uz divreiz garāku termiņu, kas nozīmē, ka patērētājs samaksās vairāk.”

Re:Check pārbaudē gan noskaidroja, ka no četrām lielākajām bankām – Swedbank, Luminor, SEB un Citadele – 1000 eiro uz 12 mēnešiem kā minimālo aizdevumu piedāvā tikai Citadele. Banka gan nekomentēja, vai tas saistīts ar likuma izmaiņām.

Pārējās bankās pieejamas arī mazākas aizdevuma summas un/vai īsāki atmaksas termiņi.

Salīdzinoši īsākos aizdevuma termiņus piedāvā Swedbank. Patēriņa kredītu 300 eiro apmērā iespējams aizņemties uz 10 mēnešiem, bet 500 eiro – uz pusgadu. Bankā norāda – līdz ar izmaiņām likumā minimālais aizdevuma termiņš 300 eiro kredītam tiešām pieaudzis no 6 uz 10 mēnešiem, tomēr klientiem ir pieejamas arī kredītkartes, kur aizdevuma nosacījumi neesot mainīti.

Arī SEB bankas piedāvājumā pēc likuma grozījumiem notikušas izmaiņas. Tomēr “apgalvojums, ka aizdevums SEB bankā sadārdzinās uz pusi un jāņem uz pusi lielāka summa, neatbilst patiesībai,” saka bankas pārstāve Agnese Strazda. Joprojām pieejami 500 eiro aizdevumi, taču tagad minimālais termiņš ir nevis pusgads, bet gads. Strazda gan pauž, ka 500 eiro aizdevums termiņā, kas īsāks par gadu, nav bijis populārs – no visiem klientu pieteikumiem tie neesot pārsnieguši 3%. Tāpat viņa uzsvēra, ka SEB atbalsta likuma izmaiņu mērķi ierobežot pārāk dārgus kredītus.

Abās bankās arī skaidroja, ka klienti pēc pašu izvēles var kredītu atmaksāt ātrāk bez ierobežojumiem un komisijas maksas.

Luminor tāpat kā SEB piedāvā 500 eiro aizdevumu uz 12 mēnešiem. Arī Luminor veica izmaiņas nosacījumos, taču bankas kreditēšanas eksperte Ingūna Krieva stāsta, ka tas nenotika saistībā ar likuma izmaiņām, bet, lai vienādotu nosacījumus Luminor klientiem Baltijas valstīs. “Analizējot klientu pieprasījumu, redzējām, ka termiņam līdz 12 mēnešiem tas bija mazs. Mūsu klientu vidējais kredīta apmērs ir 3500 eiro uz 3 gadiem, un tas ir krietni virs jaunā noteiktā minimuma,” skaidro Krieva.

Jautāts, kurās bankās pēc izmaiņām likumā pieejama divreiz lielāka aizdevuma summa uz divreiz garāku termiņu, Āboltiņš nosauca tikai banku Citadele. Taujājot par to, kāpēc tad komentārā ir vispārinājums, viņš pauda, ka vispārināt neesot gribējis, vienkārši minējis piemēru. “Man jautāja, un es mēģināju pastāstīt, kas ir mainījies patēriņa kredītu tirgū,” viņš saka. “Es minēju piemērus, ka ir atsevišķas bankas, kas palielinājušas gan aizdevuma summu gan aizdevuma termiņu, ir bankas, kas palielinājušas aizdevuma termiņu, jo, ņemot vērā jauno regulējumu, viņas nespēja piedāvāt īsākā termiņā.”

Secinājums: Izteikums, ka bankās pēc izmaiņām Patērētāju tiesību aizsardzības likumā minimālā aizdevuma summa un atmaksas termiņš audzis divas reizes, nav patiess. Gan termiņš, gan minimālā aizdevuma summa bankās tiešām pieaugusi, bet ne tik dramatiski.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu