NBS saņēmuši divus miljonus eiro vērtas lāzera simulācijas sistēmas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Armīns Janiks (Aizsardzības ministrija)

Latvija ir saņēmusi ASV uzņēmuma "Cubic Corporation" ražotās multifunkcionālās mērķu iznīcināšanas lāzera simulācijas sistēmas "Miles", kuras primāri tiks izmantotas Zemessardzes vajadzībām, informē Aizsardzības ministrija Preses nodaļa.

"Esmu gandarīts, ka sistēmas ļaus pilnveidot apmācību procesu Zemessardzē un stiprinās tās vienību kaujas spējas. Vienlaikus šo moderno tehnoloģiju izmantošana nodrošinās vienotu apmācības procesu ar NATO sabiedrotajiem, kas savukārt sekmēs savstarpējo savietojamību," uzsvēris aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Simulācijas sistēmas paredzētas izvietošanai uz karavīru ekipējuma un ieročiem vai taktiskajiem transportlīdzekļiem. Tās ļauj karavīriem trenēties šaušanā un taktiskajos vingrinājumos, izmantojot mācību munīciju. Simulācijas sistēma apkopo informāciju par mācību kaujas norisi, izdarītajiem šāvieniem un gūtajiem ievainojumiem. Izmantojot saglabātos datus, karavīri pēc tam var izvērtēt mācību kaujas rezultātus. Jau mācību kaujas norises laikā sistēmas dati ir noderīgi mediķiem, kuri pēc saņemtās informācijas var imitēt savas darbības atbilstoši karavīru gūtajiem "ievainojumiem".

Ar ASV noslēgtajā starpvaldību vienošanā Latvijai piegādātas simulācijas sistēmas aptuveni 2,7 miljonu eiro vērtībā, izmaksas sedzot no valsts budžeta. Vienošanās paredz arī apmācību un tehnisko atbalstu sistēmu uzturēšanā, tostarp, testēšanas aprīkojuma un rezerves daļu piegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Iepriekš simulācijas sistēmas, kuras ASV valdības Ārvalstu militārās pārdošanas programmā Latvija saņēma laikā no 2005. līdz 2016. gadam, lielākoties bija paredzētas Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vajadzībām. Pirmā piegāde vairāk nekā 3 miljonu eiro vērtībā bija ASV valdības dāvinājums Latvijai.

Dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros ASV ir sniegusi atbalstu Latvijai jau vairāk nekā 20 gadus, piegādājot Nacionālo bruņoto spēku attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu