ASV vēlas pārstartēt attiecības ar ES, apgalvo vēstnieks (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV vēlas pārstartēt attiecības ar Eiropas Savienību (ES), kad novembrī mainīsies bloka vadība, paziņojis ASV vēstnieks ES Gordons Sondlends.

Viņš otrdien sacīja žurnālistiem, ka ASV valsts sekretāra Maika Pompeo tikšanās Briselē ar jauno ES vadību noritējušas "izcili labi".

Kopš ASV prezidenta amatā pirms vairāk nekā divarpus gadiem stājās Donalds Tramps, starp Vašingtonu un Briseli izcēlušās nesaskaņas tādos jautājumos kā tirdzniecība, "Brexit", Irānas kodolprogramma un klimata pārmaiņas.

Sondlends teica, ka Pompeo ieradies Briselē "tikai un vienīgi tāpēc, lai tiktos ar četriem [jaunajiem] ES līderiem ar mērķi pārstartēt mūsu attiecības".

"Mūsu attiecības bija nonākušas daudzos strupceļos daudzās frontēs, un tāpēc notikušas daudzas neērtas sarunas," atzina vēstnieks.

Briselē pirmdien un otrdien Pompeo ticies ar nākamo Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu, Eiropadomes prezidentu Šarlu Mišelu un ārējās un drošības politikas augsto pārstāvi Žozepu Borrelju. Visi trīs jaunajos amatos stāsies 1.novembrī. ASV valsts sekretārs arī tikās ar Dāvidu Sasoli, kurš kopš jūlija sākuma ir Eiropas Parlamenta prezidents.

Tikšanos noslēgumā "visiem bija liels optimisms par nākotni," teica Sondlends.

Viņš arī sacīja, ka ASV un ES esot domstarpības par taktiku, nevis par jautājumu būtību.

ASV vēstnieks piebilda, ka jaunie ES vadītāji jau esot pieraduši pie Trampa vadības stila un esot gatavi sadarboties ar viņu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu