Katru gadu tu, visticamāk, apēd tūkstošiem mikroplastmasas daļiņu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Plastmasas trauciņi.
Plastmasas trauciņi. Foto: pixabay.com

Zinātnieki, kuri izpētīja cilvēku izkārnījumus, uzskata, ka katru gadu cilvēki neapzinoties norij tūkstošiem mikroplastmasas daļiņu.

Austrijas pētnieki izanalizēja astoņu cilvēku no visas pasaules izkārnījumu paraugus un visos atrada sīkas mikroplastmasas daļiņas, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Annals of Internal Medicine”.

Ik gadu pasaulē tiek saražoti 350 miljoni tonnu plastmasas, no kuras ļoti liela daļa nokļūst dabā. Tā skaitā ir arī sīkas mikroplastmasas daļiņas, kas ir mazākas par 5 milimetriem un rodas, kad nodilst lielāki plastmasas gabali.

Pētījumā tika iesaistīti astoņi pieaugušie no Japānas, Krievijas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Itālijas, Polijas, Somijas un Austrijas. Viņi visi zinātniekiem nodeva savu fekāliju paraugus un dokumentēja savu uzturu sešas septiņas dienas pirms paraugu nodošanas. Viņi arī zinātniekiem atklāja visu patērēto produktu, piemēram, zobu pastas, košļeņu un kosmētikas produktu sastāvu.

Izkārnījumu paraugos zinātnieki īpaši meklēja 10 visplašāk sastopamās plastmasas veidus. Izrādījās, ka uz 10 gramiem fekāliju ir vidēji 20 mikroplastmasas daļiņu. Vidēji cilvēka izkārnījumi sver 100 gramus.

Lielākā daļa ēdiena, ko pētījuma dalībnieki ēda, glabājās plastmasas iepakojumos. Septiņi dalībnieki katru dienu patērēja dzērienus no plastmasas pudelēm, bet seši ēda jūras veltes. Savukārt trīs no dalībniekiem izmantoja sintētiskos polimērus saturošus higiēnas produktus, piemēram, dušas želeju vai roku krēmu.

Polietilēns un polietilēntereftalāts bija visplašāk sastopamā plastmasa, ko atrada pētnieki. Polietilēns ir vispopulārākā plastmasa pasaulē un tiek izmantota, piemēram, plastmasas maisiņu ražošanā. Savukārt polietilēntereftalāts tiek izmantots neburzīga auduma, fotofilmiņu un plastmasas pudeļu ražošanā.

Pētnieku komanda rakstīja, ka plastmasas daļiņas cilvēka organismā var nonākt no ļoti dažādiem avotiem, sākot ar pārtiku un beidzot ar ūdeni un gaisu. Higiēnas produktos plastmasas daļiņas konstatētas netika.

Iepriekšējos pētījumos noskaidrots, ka katru gadu cilvēks uzņem vidēji no 13731 līdz 68415 mikroplastmasas daļiņām no gaisa; 4400 līdz 5800 daļiņas no krāna ūdens; 123 līdz 11000 daļiņas no gliemežiem, bet 37 līdz 1000 daļiņas no sāls.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu