Saeimas komisija vēlas uzlabot paliatīvo aprūpi un celt nodokļus neveselīgiem produktiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas galvenā prioritāte rudens sesijā būs Labklājības ministrijas (LM) un Veselības ministrijas (VM) sadarbības panākšana, cita starpā šādi cenšoties uzlabot paliatīvo aprūpi Latvijā, šodien preses konferencē sacīja komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP)

Skride stāstīja, ka veselības jomā komisija turpinās strādāt pie paliatīvās aprūpes, veselības profilakses, mediķu resertifikācijas un slimnīcu pārvaldības uzlabošanas, onkoloģijas stratēģijas izstrādes valstī, izmaiņām pacientu tiesību likumā, savukārt labklājības jomā komisija rudens sesijā plāno pievērsties pensiju finansēšanas likumam un pensiju indeksācijai.

Politiķis skaidroja, ka paliatīvās aprūpes pakalpojumus var saņemt ļoti ierobežotā apjomā vai nevar saņemt vispār. "Jāattīsta paliatīvā aprūpe reģionos, kur tās faktiski nav. Terapijas nodaļas nevar sniegt kvalitatīvu pakalpojumu infarkta vai insulta ārstēšanā, tādēļ tās nodaļas jāpārvērš par paliatīvās aprūpes nodaļām," stāstīja Skride.

2020.gadā komisija plāno strādāt kopā ar VM un LM, jo šī esot tā joma, kurā ministrijām ir jāsadarbojas, norādīja Skride. Oktobra pirmajā nedēļā notikšot sēde par paliatīvo aprūpi, pulcējot abu ministriju pārstāvjus.

Veselības profilakses jomā komisija rudens sesijā plāno trešajā lasījumā skatīt normatīvo aktu izmaiņas attiecībā uz saldinātajiem dzērieniem. Komisijas priekšlikums ir tos aplikt ar lielāku nodokli.

Deputāti tikšot aicināti arī būtiski palielināt akcīzes nodokli elektroniskajām un karsēšanas smēķēšanas iekārtām. Deputāts sacīja, ka šobrīd elektroniskajām un karsēšanas smēķēšanas iekārtām nodoklis ir krietni mazāks nekā parastajām cigaretēm, bet iekārtu kaitīgums ir vienlīdz nopietns. Skride piedāvā šos nodokļu ieņēmumus novirzīt veselības aprūpes budžetā.

Komisijas priekšsēdētājs prese konferencē minēja arī iespēju valsts īpašumā pārņemt lielākās reģionu slimnīcas, tādā veidā veidojot kopīgus iepirkumus un plānojot veselības pakalpojumus. Skride pauda, ka tad kopā ar tiesībsargu un Valsts kontroli tikšot pārskatīta arī mediķu sertifikācija un resertifikācija.

Tāpat viņš stāstīja, ka Stradiņu slimnīcā ir uzsākta Valsts kontroles revīzija, lai apzinātu, vai finansējums, kas tiek piešķirts, tiek izlietots pareizi. Revīzijas tikšot veiktas arī pārējās Latvijas slimnīcās.

Skride uzsvēra, ka saistībā ar kvalitatīvu veselības aprūpi ir pieprasījis datus Nacionālajam veselības dienestam, proti, kādas diagnozes ārstniecības iestādēs tiek ārstētas, jo, aptaujājot pacientus un ārstus, viņš secinājis, ka nereti slimnīcas ārstē personas, kuras nevarētu ārstēt.

Labklājības nozarē komisija plāno strādāt pie pensiju finansēšanas likuma. Šomēnes komisija plāno tikties ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV), lai noskaidrotu, cik tālu LM ir ar pensiju finansēšanas likumu un pensiju indeksāciju. Skride uzsvēra, ka 2020.gadā pensiju indeksācijai ir jānotiek.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu