Komisija noraida Pūces rosinājumu ieviest arī konsultatīvus pašvaldību referendumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce Foto: Ieva Leiniša/LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vairākums trešdien noraidīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) ierosinājumu paredzēt, ka pašvaldību referendumi varētu tikt rīkoti arī konsultatīvā formā.

Līdz ar to likumprojektā saglabāta redakcija, kas paredz tikai saistošu pašvaldību referendumu rīkošanu.

Priekšlikumus par konsultatīvo referenduma rīkošanu bija iesniedzis arī deputāts Viktors Valainis (ZZS).

Komisijas sēdē šajā jautājumā izskanēja atšķirīgi viedokļi. Kā argumenti, kāpēc konsultatīvie referendumi nebūtu nepieciešami, tika norādīts tas, ka jau tagad sabiedrības viedokli iespējams noskaidrot sabiedriskajā apspriešanā, rīkojot aptaujas vai šajā procesā izmantojot modernās tehnoloģijas.

Ņemot vērā minētās iespējas, konsultatīvais referendums būtu dārgāka alternatīva, šāds viedoklis izskanēja deputātu diskusijās.

Reizē par labu konsultatīvo referendumu rīkošanai tika norādīts, ka tas ļautu iedzīvotājiem arī šādā veidā aktualizēt kādu jautājumu vērtēšanu.

Kā ziņots, komisijas atbildīgā darba grupa pāris nedēļu laikā gatavos priekšlikumus, par kādiem papildu jautājumiem varētu rīkot saistošus pašvaldību referendumus, pastāstīja komisijas vadītāja vietnieks Uldis Budriķis (JKP).

Viņš norādīja, ka komisijā ir iezīmējies atbalsts likumprojekta pašreizējai redakcijai, ka pašvaldības referendumu var rīkot par domes atlaišanu, pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju un domes lēmumu, ar kuru pašvaldība ierosinājusi publiskas ēkas (jaunbūves) būvniecību.

Savukārt darba grupa spriedīs par to, vai likumprojektā varētu paredzēt arī citus jautājumus, par kuriem varētu tikt rīkoti saistoši pašvaldību referendumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu