Trīs gadi cietumā par pieskaršanos karavīra ķiverei: kārtējais bargais sods saistībā ar Maskavas protestiem (24)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Maskavas tiesa piespriedusi trīs gadu cietumsodu Kirilam Žukovam, kurš Maskavas protestu laikā aizskāra Nacionālās gvardes karavīra ķiveri, vēsta BBC Krievijas ziņu serviss. Tas ir kārtējais nesamērīgi bargais sods, kas piespriests ar protestiem saistītajās krimināllietās.

Izmeklētāju versija ir tāda, ka Žukovs 27.jūlija protestā esot iesitis pa galvu Nacionālās gvardes karavīram, cenšoties noraut viņam no galvas aizsargķiveri. Karavīrs esot cietis fiziskas sāpes.

Tiesvedības centrā ir videoieraksts, kurā iemūžināts notikušais. Žukovs apgalvo, ka esot tikai pieskāries karavīra ķiverei, cenšoties pievērst viņa uzmanību, un neesot viņam sitis.

Žukova advokāte norādīja, ka lietas materiālos neesot nekādu pierādījumu viņas klienta vainai vai tam, ka iesaistītais Nacionālās gvardes karavīrs Askarbeks Madreimovs patiešām cietis sāpes.

Saskaņā ar portāla "Mediazona" notikumu atreferējumu, Madreimovs tiesas zālē sūdzējies par sāpēm, kas radušās, atliecot galvu, bet nevis Žukova pieskaršanās rezultātā.

Žukovs vainu neatzina.

26 gadus veco Žukovu pirmoreiz aizturēja 27.jūlijā, kad viņam par piedalīšanos nesankcionētā demonstrācijā uzlika administratīvu sodu.

Taču 31.jūlijā sekoja izmeklētāju apmeklējums, bet 17.augustā tika uzrādīta galīgā apsūdzība, izņemot no tās punktu par "masu nekārtībām".

Žukovs pats savulaik Sanktpēterburgā dienējis Nacionālajā gvardē, bet vēlāk strādājis par mašīnistu metro. Patlaban viņš dzīvo Maskavā, bet nav oficiāli nodarbināts.

Otrdien Maskavas tiesa uz pieciem gadiem vispārējā režīma kolonijā notiesāja 30 gadus veco finanšu menedžeri Vladislavu Siņicu. Viņš atzīts par vainīgu naida kurināšanā un draudēšanā ar vardarbību drošības spēku tuviniekiem. Tiesas lietas pamatā ir ieraksts sociālajā tīklā "Twitter". Putina režīma kritiķi norāda, ka sods ir nesamērīgi bargs.

Tajā pašā dienā Krievijas izmeklētāji paziņoja, ka atsauc apsūdzības "masu nekārtībās" pieciem jūlijā notikušo opozīcijas protestu dalībniekiem. Šiem cilvēkiem tiks izvirzītas vieglākas apsūdzības par administratīviem pārkāpumiem.

Vienlaikus Maskavas tiesa otrdien piesprieda trīs gadu cietumsodu protestētājam par uzbrukumu policistiem 27.jūlijā notikušās opozīcijas demonstrācijas laikā.

Tiesa atzina Ivanu Podkopajevu par vainīgu vardarbībā pret varas pārstāvjiem, izpūšot gāzes baloniņu policistu virzienā, kā rezultātā divi policisti guvuši acu ķīmisku apdegumu.

Jūlijā un augustā Maskavas ielās demonstrācijās izgāja tūkstošiem cilvēku, protestējot pret varasiestāžu atteikumu reģistrēt Maskavas domes vēlēšanām opozīcijas kandidātus.

Varasiestādes reaģējušas ar protestu brutālu apspiešanu.

Opozīcija apsūdz Kremli, ka tas izvērsis "politiskā terora" kampaņu, lai apspiestu protestu vilni.

Policijai apspiežot protestus, kas ir vērienīgākie kopš 2011. un 2012. gada protestiem pret Vladimira Putina atgriešanos Kremlī, policija uz neilgu laiku aizturējusi aptuveni 30000 cilvēku.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu