Saeimas komisijas vadītājs: Ir iespējamas "atkāpes" mediķu atalgojuma palielināšanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride Foto: Edijs Pālens / LETA

Mediķu atalgojuma palielināšanā no nākamā gada ir iespējamas "atkāpes", pieļauj Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP).

Lai arī iepriekš Skride iestājās par mediķu atalgojuma striktu palielināšanu par 20% no nākamā gada, šodien preses konferencē viņš pieļāva, ka atalgojuma kāpināšanu varētu "dalīt termiņos un nozarēs".

Skride sacīja, ka medicīnas darbinieku atalgojumam jābūt pirmajai prioritātei, kas jāsaprot ne tikai Saeimai, bet arī valdībai, jo "jebkurš jebkurā brīdī var nonākt pacienta lomā". Viņš skaidroja, ka no 2020.gada noteikti jāpalielina mediķu atalgojums tiem, kuriem tas "šobrīd ir niecīgs", proti, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekiem, medmāsām un ārstiem.

Politiķis lēsa, ka mediķu atalgojuma palielināšanai nav nepieciešami 120 miljoni eiro, kaut iepriekš tā tika vēstīts. "Ejot kopsolī ar slimnīcu līmeņošanas reformu, domāju, ka nav vajadzīga nemaz tik liela summa," sacīja Skride.

Viņš stāstīja, ka kāda daļa no mediķu atalgojuma pieauguma varētu būt no nākamā gada 1.janvāra, bet "tālāk jāskatās, kā tiek pildīts budžets". "Iespējams, kāda daļa pieauguma būs 1.jūlijā, bet paralēli komisija meklēs, kā iegūt papildus naudu budžetā, lai nodrošinātu atalgojuma kāpināšanu," pauda komisijas priekšsēdētājs.

Budžeta pieprasījumus un pārskatus komisija pieprasījusi gan Veselības ministrijai, gan Labklājības ministrijai. Šonedēļ Skride tiksies ar veselības ministri Ilzi Vinķeli (AP), lai pieprasītu konkrētus datus, kāda summa nepieciešama palielinot atalgojumu NMPD darbiniekiem, medmāsām un lielajās valsts slimnīcās nodarbinātajiem.

Skride skaidroja, ka atalgojumu būtiski ir palielināt tām mediķu grupām, kurām atalgojums ir zemākais un kuras nevar piepelnīties ar privātām konsultācijām. "NMPD trūkst 570 darbinieku un viņi nevar veikt maksas operācijas vai konsultācijas, kā, piemēram, daži ārsti. Arī medmāsas nevar piepelnīties ar maksas konsultācijām," norādīja komisijas priekšsēdētājs.

Viņš paļaujas, ka Valsts kontrole pēc revīziju veikšanas slimnīcās jau drīzumā varēs sniegt pirmo ieskatu mediķu atalgojumā un tādējādi ministrijas un komisija redzēs, cik pelna nozarē strādājošie un kuriem atalgojums ir "nesamērīgi mazs".

Iepriekš Skride un viņa vadītā komisija vairākkārtīgi uzsvērusi, ka mediķu atalgojuma palielināšanai nepieciešamais finansējums nākamgad ir jārod. Augusta vidū Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti vienojās uzraudzīt, lai nākamā gada budžeta paketē pērn dotais solījums par mediķu atalgojuma palielināšanu, kam nepieciešami apmēram 120 miljoni eiro, tiktu pildīts.

Skride un viņa vadītā komisija bija arī atbildīga par solījuma mediķu atalgojumu palielināt par 20% ierakstīšanu Veselības aprūpes finansēšanas likumā. Pērn pēc komisijas ierosinājuma Saeima atbalstīja priekšlikumu papildināt Veselības aprūpes finansēšanas likuma pārejas noteikumus, nosakot valdībai uzdevumu rast finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai turpmākos trīs gadus par vidēji 20%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu