Top tēlnieka Aigara Bikšes izstāde par lielvaru bruņošanās sacensību (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Aigars Bikše
Aigars Bikše Foto: publicitātes

No 11. septembra līdz 26. oktobrim galerija "Daugava" skatāma Aigara Bikšes (1969) personālizstāde "Zvērīga spēle", informē galerijā.

"Domāju, šajā izstādē es aplūkoju cilvēka attiecības ar neizbēgamajām pārmaiņām, kas viņu nemitīgi sagaida," skaidro tēlnieks.

"Skulptūrās attēloju totēmiskus dzīvniekus un putnus, kuri nokļuvuši saskarē ar avio bumbām, raķetēm un mīnām. Kaujas iekārtas, manuprāt, simbolizē to pārmaiņu spēku, kas atrodas jebkurā situācijā vai struktūrā jau no to rašanās brīža. Uz šīm attiecībām un nedrošību, kuras rodas cilvēkā, atsakoties pieņemt nenovēršamās pārmaiņas, balstās mūsdienu globālā militārisma pastāvēšana. Acīm redzams, ka starpvalstu politika apzināti kultivē bailes un savstarpēju neuzticēšanos ar mērķi noturēt pasaules valstu sabiedriskos tēriņus militārām vajadzībām."

Aigars Bikše darbnīcā
Aigars Bikše darbnīcā Foto: publicitātes

Izstādes tēma pie mākslinieka atnāca pirms dažiem gadiem Japānā, kad zemāko punktu bija sasniegušas ASV un Ziemeļkorejas attiecības.

"ASV draudēja Ziemeļkorejai, Ziemeļkoreja draudēja ASV. Japānas galvaspilsētas ielās tika izvietotas raķešu iekārtas, gadījumam, ja Ziemeļkoreja izšautu savas atomieročus uz mērķiem Japānā. Lai sabiedrība izvēlētos tērēt savus līdzekļus jaunu vēl jaudīgāku, efektīgāku un iznīcinošāku ieroču radīšanai, ir vajadzīgs draudīgs ienaidnieks. Globālajā pasaulē lielvalstis sēž uz ieroču kaudzēm – tās vienā mirklī var iznīcināt visu cilvēci un šo planētu - Zemi. Bruņošanās ir zvērīga spēle," tā mākslinieks.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu