Hei, tēti, mammu, sportojam kopā! Kā bērnā ieaudzināt patiku pret fiziskām aktivitātēm

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Skrienam!
Skrienam! Foto: Publicitātes foto

Veselīgs uzturs un aktīvs dzīvesveids ir vaļi, uz kuriem turas ikviena cilvēka garīgā, emocionālā un fiziskā veselība. Tāpēc svarīgi veselīgu dzīvesveidu sākt jau bērnībā. Reizēm vecāki uzskata, ka bērns jau agrā bērnībā jāiesaista sportā – hokejā vai, piemēram, sporta dejās. Speciālisti uzsver, ka optimālā izvēle ir daudzveidīgu, sabalansētu fizisko aktivitāšu kopums.

Kad mēs kustamies – skrienam, peldam, braucam ar velosipēdu, spēlējam bumbu, mūsu smadzenēs izdalās endorfīns. Rezultātā cilvēks jūtas laimīgs – pat pēc neveiksmīgas skolā vai darbā pavadītas dienas nīgrais garastāvoklis atkāpjas un par ķibelēm gribas pasmaidīt.

Aktīvs dzīvesveids – tas ir ne vien  prieks, bet arī veiksmīgas dzīves stūrakmens!

Nereti vecāki savus pirmsskolas vecuma bērnus cenšas virzīt pretim panākumiem, iesaistot lielajā sportā – hokejā, futbolā, sporta dejās. Tomēr speciālisti norāda, ka bērnu skelets un muskulatūra attīstās pamazām, tāpat kā smadzenes, kas nespēj apstrādāt vecumam neatbilstošu informāciju.

Ja slodze ir par lielu – gan emocionālā, gan fiziskā, bērns var psiholoģiski salūzt.

Tāpēc svarīgi, lai bērns tiktu iesaistīts daudzpusējās, sabalansētās fiziskajās aktivitātēs. Bērna fiziskajām spējām jāattīstās saudzīgi, bez agresivitātes un piespiešanas.

Ja līdz skolas vecumam bērnā izveidojas nepatika pret “piespiedu sportošanu”, vēlāk būs grūti viņu pierunāt iesaistīties fiziskās aktivitātēs.

Vecākiem jāatceras, ka galvenais ir nevis panākumi, diplomi un medaļas, bet gan veselība un pieradināšana pie aktīva dzīvesveida, norāda sporta speciālisti.

Foto: pixabay.com

Turklāt liela nozīme ir tam, kā brīvo laiku pavada vecāki un cik liela loma viņu dzīvē ir sportam. Ja mamma regulāri dodas uz aerobikas nodarbībām, tētis ziemā slēpo, bet visi kopā apmeklē baseinu, bērnam veidojas pozitīva attieksme pret aktīvu dzīvesveidu.

Viņam šķiet pašsaprotami, ka ģimene brīvdienās dodas izbraucienā ar riteņiem, nevis zviln pie televizora, ēdot treknus virtuļus.

Apmeklēt sporta nodarbības bērnu motivē arī vecāku attieksme. Ja vecāki vakarus pavadīs pie datora ar vīna glāzi – nav izslēgts, ka skolēns kādā brīdī sporta nodarbības pametīs. Speciālisti iesaka nopietnākam sporta veidam bērnu pievērst tad, kad viņš pats jau spēj formulēt savas vēlmes un viņa fiziskās iespējas var novērtēt eksperts.

Izvēlēties savu sporta veidu svarīgi ne jau tāpēc, lai gūtu lielus panākumus, bet gan tāpēc, ka sportošana palīdz pārvarēt bailes, motivē bērnu sasniegt vairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu