Raidījums: Igaunijā kopš 2014.gada pastāvīgi atrodas slepena amerikāņu militārā vienība (45)

TVNET/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video

Igaunija nosaukusi Savienotās Valstis par tās lielāko partneri aizsardzības jautājumos un galveno drošības garantu. Sabiedrībai bija zināms, ka Tapā bāzētas NATO vienības, taču līdz šim nebija izskanējusi informācija par slepenu amerikāņu specvienību, kas arī atrodas Igaunijā, izskanējis pētnieciskās žurnālistikas raidījumā "Pealtnagija" ("Aculiecinieks").

Šajā vienībā ir līdzīga tipa kaujinieki kā tajā, kas sagūstīja teroristu Osamu bin Ladenu, vēsta raidījums. 

Žurnālistu atklājums aizsākās pavisam nejauši - pētot ASV Aizsardzības departamenta publiski pieejamos dokumentus, raidījuma veidotāji pamanīja, ka Savienotās Valstis 2019.gadā atvēlējušas Igaunijai 15,7 miljonus dolāru kāda specifiska objekta vajadzībām, vēsta raidorganizācija ERR.

Pusgadu vēlāk raidījumam bija iespēja paviesoties slepenā bāzē, kuras precīzu atrašanās vietu žurnālisti nedrīkst atklāt.

Ārvalstu un vietējos medijos jau vairākus gadus izskanējušas spekulācijas, ka Baltijas valstīs pastāvīgi tiks izvietotas ASV specvienības, bet šo baumu patiesumu amatpersonas vienmēr ir noliegušas.

Igaunijā šīs vienības vajadzībām tiks uzbūvēta apmācību bāze.

"Mēs šeit atrodamies kopš 2014.gada, un mūsu aktivitātēm bieži vien nepieciešama lielāka teritorija," stāsta ASV pulkvedis Kevins Stringers, Eiropas īpašo spēku vecākais virsnieks.

Lai gan ASV karavīri pašlaik dienē un trenējas kopā ar Igaunijas karavīriem, krīzes situācijā pavēles viņiem nedos no Tallinas, uzsver Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija.

"ASV specvienības karavīri Igaunijā ir pakļauti specoperāciju Eiropas komandcentram Štutgartē. Tas nozīmē, ka viņi ir pakļauti ASV bruņoto spēku komandām ar Eiropas štāba starpniecību," paskaidrojis Stringers.

Amerikāņu speciālā vienība Igaunijā esot izvietota pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Šādu lēmumu Igaunija un ASV pieņēmušas kopīgi, vēsta raidījums.

15,7 miljonu dolāru finansējums, ko publiski pieejamajos dokumentos pamanīja "Aculiecinieks", esot bijis paredzēts treniņu bāzes izveidošanai.

Vienības lielumu publiski atklāt nedrīkst, un raidījumam tās bāzē bija ļauts filmēt pavisam nedaudz.

Kamēr Igaunijas valdība ar informāciju ir ļoti skopa, no ASV Aizsardzības ministrijas dokumentiem izriet, ka topošajā bāzē tiks uzbūvētas kazarmas, šaušanas poligons, bruņojuma noliktava un tornis izpletņu žāvēšanai. Būvniecība jau uzsākta. Gaidāms, ka bāze būs pabeigta 2020.gadā.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu