Kosovas islāmistus notiesā par uzbrukumu plānošanu NATO karavīriem (2)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa Kosovā piespriedusi cietumsodu sešiem cilvēkiem, tostarp vienai sievietei, par uzbrukumu plānošanu NATO karavīriem un citiem mērķiem Kosovā, Beļģijā un Francijā. Apsūdzētajiem piespriesti 12 mēnešu līdz desmit gadus ilgi cietumsodi.

Kosovā, kas 2008.gadā pasludināja neatkarību no Serbijas, aptuveni 90% iedzīvotāju ir musulmaņi, bet sabiedrība lielā mērā ir sekulāra.

Serbija kontroli pār Kosovu zaudēja pēc NATO intervences 1999.gadā. Pašreiz Kosovā atrodas nepilni 4000 NATO karavīru, kuru mērķis ir miera uzturēšana.

Prokuratūra ziņu aģentūrai "Reuters" atklāja, ka apsūdzētie, kuri tika aizturēti pagājušajā gadā, ir teroristu grupējuma "Islāma valsts" atbalstītāji un viņiem bijuši kontakti ar Kosovā dzimušiem kaujiniekiem, kas iesaistīti konfliktos Sīrijā un Irākā.

Apsūdzētie, no kuriem vienam ir arī Beļģijas pilsonība, "gatavoja teroraktus Kosovā un ārpus tās, teroraktus diskotēkās Gračanicā, uzbrukumus pareizticīgo baznīcai Ziemeļmitrovicā, uzbrukumus NATO karavīriem Kosovā un citus teroraktus Francijā un Beļģijā," paziņoja tiesa.

Kosovas apgabalos Gračanicā un Ziemeļmitrovicā pārsvarā dzīvo serbi.

Kopš 2012.gada uz Sīriju devušies vairāk nekā 300 Kosovas pilsoņi, no kuriem 70 nogalināti kaujās.

Islāmistu uzbrukumā Kosovā nav notikuši, bet vairāk nekā 100 cilvēki ir aizturēti un apsūdzēti par cīnīšanos konfliktos Sīrijā un Irākā. Vairāki no viņiem atzīti par vainīgiem uzbrukumu plānošanā Kosovā.

Aprīlī Kosovā no Sīrijas atgriezās 110 pilsoņi, tostarp četri kaujinieki, 32 sievietes un 74 bērni.

Četri kaujinieki un sievietes apsūdzētas par piedalīšanos karos ārvalstīs, par ko var tikt piemērots līdz 15 gadiem ilgs cietumsods.

Prokuratūra atklāja, ka izmeklēšana turpinās pret vēl vairāk nekā 200 aizdomās turamajiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu