Neretas novada iedzīvotājiem bažas par pakalpojumu sasniedzamību pēc iespējamās pašvaldību reformas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Neretas novada iedzīvotāji, tiekoties ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP), pauduši bažas par pakalpojumu sasniedzamību jaunajā administratīvajā centrā - Aizkrauklē, kas tiks noteikts pēc jaunās administratīvi teritoriālās reformas, pastāstīja novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Miezītis ("Novada pagastu izaugsmei").

Tikšanos apmeklējuši aptuveni 70 cilvēki, viņu vidū bijuši arī citu pašvaldību - Kokneses, Viesītes, Pļaviņu novadu - pārstāvji. Klātesošie par plānoto reformu pauduši lielākoties bažas un neziņu.

"Iedzīvotāji izmaiņas uztver ar zināmām bažām, jo Nereta būs jaunā novada nomale, un līdz Aizkrauklei būs jāmēro 50 kilometri. Iedzīvotājiem ir bažas, ka pakalpojumi vairs nebūs tik ērti pieejami," klāstīja domes pārstāvis.

Tāpat iedzīvotājus uztrauc dažādu institūciju skaita samazināšana un likvidēšana, kas nozīmē gan pakalpojumu pieejamības sašaurināšanu, gan darba vietu zaudēšanu. Savukārt lielāks bezdarbnieku skaits nozīmēs arvien lielāku depopulāciju, pieļāvuši vietējie.

Vienlaikus Miezītis atzina, ka iedzīvotāji saprot reformas nepieciešamību, jo maziem novadiem ir grūtības investīciju piesaistē. Taču iedzīvotāji un novada dome no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vēlas sagaidīt plānotās reformas riskus un draudus, kas publisko neesot iztirzāti. Pēc Neretas novada domes priekšsēdētāja vietnieka paustā, arī pirms iepriekšējās administratīvi teritoriālās reformas prezentēti tās ieguvumi, ieguldīti lieli līdzekļi īstenošanā, bet tagad jāveido jauna, jo "atkal esam pie scenārija, ka viss ir slikti".

Miezītis uzskata, ka Aizkraukle kā nākamā novada centrs ir labāk nekā Jēkabpils, jo tiek apvienotas teritorijas ar līdzīgu iedzīvotāju skaitu, kas jaunajā domē ļaus nodrošināt visu teritoriju pārstāvniecību, bet, apvienojot ar lielu pilsētu, tas nebūtu iespējams.

Jau ziņots, ka Neretas novadu veido četri pagasti - Mazzalves pagasts, Neretas pagasts, Pilskalnes pagasts un Zalves pagasts. To, kopā ar Aizkraukles, Jaunjelgavas, Kokneses, Pļaviņu un Skrīveru novadiem plānots apvienot jaunizveidotajā Aizkraukles novadā.

Ar teju 30 000 iedzīvotāju apvienotais Aizkraukles novads būtu 18. lielākais un platības ziņā 14. lielākais valstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu