PVN plaisa pērn sarukusi līdz 10,2%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme piedalās Čeku loterijas atklāšanas pasākumā VEF kvartāla kamerzālē.
Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme piedalās Čeku loterijas atklāšanas pasākumā VEF kvartāla kamerzālē. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) plaisa 2018.gadā Latvijā samazinājusies no 12,1% līdz 10,2%, ceturtdien žurnālistiem sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Viņa arī atzīmēja, ka naudas izteiksmē tie ir aptuveni 24,2 miljoni eiro.

"Pozitīvi vērtējams tas, ka plaisa samazinās kopš 2014.gada, kad tā bija ap 19%. Arī 2020. un 2021.gadā sagaidāma plaisas samazināšanās," uzsvēra Jaunzeme. 

2016.gadā PVN plaisa bija 12,3%, bet 2015.gadā - 17%.

Šā gada septiņos mēnešos nodokļu kontroles rezultātā novērsti PVN zaudējumi 73 miljonu eiro apmērā - tā ir nauda, ko negodīgi uzņēmēji nav saņēmuši, sacīja Jaunzeme.

Viņa piebilda, ka arī turpmāk arvien aktīvāk tiks meklēti tie uzņēmēji, kas mēģina krāpties ar nodokļiem, tādējādi valsts budžets iegūs arvien vairāk līdzekļu veselībai, izglītībai un citām nozarēm. 

VID Nodokļu administrēšanas risku vadības daļas vadītāja Natālija Fiļipoviča skaidroja, ka nodokļu plaisa 10% apmērā nozīmē to, ka katru desmito eiro nav izdevies iekasēt budžetā.

Fiļipoviča atzīmēja, ka Eiropas Savienībā (ES) 2015.gadā vidējā PVN plaisa bija apmēram 12% un katru gadu tā samazinās aptuveni par vienu procentpunktu. "10% ir ES vidējais rādītājs, un nu jau mēs tam esam pietuvojušies," viņa sacīja.

Tāpat Fiļipoviča norādīja, ka pērn PVN plaisa bija 280,6 miljoni eiro, un piektā daļa no šīs summas veidojas, PVN maksātājam deklarējot saistības, bet tās nesamaksājot. 2017.gadā PVN plaisa naudas izteiksmē bija apmēram 305 miljoni eiro. 

Fiļipoviča norādīja, ka liels plaisas kritums bija 2016.gadā, kad tika ieviesta reversā PVN maksāšanas kārtība elektrotehnikai un datortehnikai. Savukārt 2018.gadā plaisas samazināšanos sekmēja reversā maksāšanas kārtība būvniecības pakalpojumiem un sadzīves iekārtām. Tāpat pērn tika samazināts ar PVN apliekamo darījumu slieksnis, kā arī tika samazināts PVN Latvijai raksturīgajiem augļiem, dārzeņiem un ogām. 

"Tāpat jāsaka, ka šīs izmaiņas notika uz labvēlīgas ekonomiskās attīstības fona, novērojama cieša korelācija ar iekšzemes kopprodukta izmaiņām. Ekonomikai augot, uzlabojas nodokļu iekasējamība, bet tas rada arī bažas, jo kā zināms, ekonomika attīstās cikliski," sacīja Fiļipoviča. 

Viņa prognozēja, ka šogad PVN plaisa varētu veidot 9,4%, 2020.gadā - 8,6%, bet 2021.gadā - 8%. 

VID sesto gadu veic tā saucamās nodokļu plaisas novērtējumu. Nodokļu plaisu veido tās ir nodokļu summas, kuras nodokļu maksātāji nedeklarē vai deklarē, taču tā arī valsts budžetā nesamaksā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu