Erdogans draud Eiropai ar bēgļiem, ja netiks saņemts atbalsts (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien brīdināja, ka Turcija būs spiesta atvērt durvis Sīrijas bēgļiem, kas vēlas nokļūt Eiropā, ja Ankara nesaņems lielāku starptautisko atbalstu.

Turcijā šobrīd mīt vairāk nekā 3,6 miljoni Sīrijas bēgļu, un Ankara aicinājusi izveidot "drošības zonu" Sīrijas ziemeļaustrumos, kur bēgļi varētu atgriezties.

Ja drošības zona netiks izveidota, "mēs būsim spiest atvērt durvis. Vai nu sniedziet atbalstu, vai arī, ja jūs nesniedzat, tad diemžēl mēs varam izturēt tikai līdz zināmai robežai," brīdināja Erdogans.

"Vai mums šī nasta būs jānes vieniem?" televīzijas pārraidītajā uzrunā vaicāja prezidents.

Erdogans apgalvo, ka Turcija bēgļiem iztērējusi 40 miljardus dolāru, un kritizēja Rietumus, it sevišķi Eiropas Savienību (ES), par solījumu nepildīšanu.

Atbilstoši 2016.gada vienošanās nosacījumiem ES solīja Ankarai sešus miljardus eiro, apmaiņā gaidot stingrāku robežkontroli, tomēr Erdogans sacīja, ka līdz šim saņemti tikai trīs miljardi.

"Var sanākt, ka mēs būsim spiesti šādi rīkoties (atvērt robežu), lai to (starptautisko palīdzību) saņemtu," skaidroja Erdogans.

Turcija bažījas par jaunu bēgļu pieplūdumu, Sīrijas valdības karaspēkam turpinot ofensīvu Idlibas provincē.

Vēršot spiedienu pret ASV, kam arī būtu jāpiedalās kopīgā drošības zonas kontrolē, Erdogans sacīja, ka Turcija ir "apņēmusies izveidot to līdz septembra beidzamajai nedēļai".

Viņš piebilda, ka 350 000 sīriešu jau atgriezušies Sīrijas daļās, kas 2016. un 2018. gada ofensīvu rezultātā nonāca Turcijas kontrolē.

"Mūsu mērķis ir izmitināt vismaz vienu miljonu mūsu sīriešu brāļu un māsu drošības zonā līdzās 450 kilometrus garam robežas posmam," sacīja Erdogans.

Pilsoņkarš Sīrijā sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Sīrijas pilsoņkara astoņos gados dzīvību zaudējuši vairāk nekā 370 000 cilvēku, liecina aktīvistu aplēses.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu