Ginta Grūbes spiegu filmas aizkadrā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Spiegs, kurš mans tēvs"
"Spiegs, kurš mans tēvs" Foto: @lmt

Sagaidot jaunās dokumentālās filmas "Spiegs, kurš mans tēvs" pirmizrādi Latvijas kinoteātros, LMT mājas viedtelevīzija piedāvā noskatīties filmas aizkadra video stāstu par dubultaģentu Imantu Lešinski.

Filma "Spiegs, kurš mans tēvs" ir personisks stāsts par to, ko nozīmē piedzimt spiega ģimenē  un atrasties aukstā kara aizskatuvē. Filma vēsta par tulkotājas, atdzejotājas Ievas Lešinskas-Geiberes dzīvi un notikumiem, kas risinājās pirms 40 gadiem.

1978. gadā Ieva kā  studente viesojās ASV pie tēva Imanta Lešinska, kurš tobrīd strādāja PSRS diplomātiskajā misijā  ANO, nolēma pārbēgt ASV pusē un šo piedāvājumu izteica arī savai meitai. Ģimenei tika piešķirtas jaunas personu identitātes un piedāvāts sākt dzīvi kā citiem cilvēkiem. 80. gadu vidū, pēc tam, kad Imants Lešinskis bija publiski nācis klajā ar VDK darbību Latvijā izgaismojošiem faktiem, viņš nenoskaidrotos apstākļos mira. 

"Spiegs, kurš mans tēvs" ("My Father The Spy")
"Spiegs, kurš mans tēvs" ("My Father The Spy") Foto: publicitātes

Aizkadra video stāstā atmiņās par Imantu Lešinski dalās viņa ģimenes locekļi, draugi un kolēģi, kā arī filmas režisori Gints Grūbe un Jāks Kilmi iepazīstina ar savu redzējumu un iemeslu, kāpēc filma šodien ir vēl aktuālāka nekā pirms 10 gadiem.

"Spiegs, kurš mans tēvs" aizkadra video ir skatāms arī LMT mājas viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā.

Piedāvājam arī noskatīties speciāli filmai veidotu video stāstu par VDK ģenerāli Oļegu Kaluginu. Ģenerālis Kalugins video stāstā atklāj savu dzīvi starp divām lielvarām – ASV un Padomju Savienību. ASV viņš pirmo reizi ieradies kā students, vēlāk strādājis par Maskavas radio korespondentu ANO un kļuvis par Padomju vēstniecības preses atašeju, paralēli pildot VDK Izlūkdienesta ASV vadītāja pienākumus. Atgriežoties Maskavā, ģenerālis nekad nav slēpis ārzemēs pavadītos gadus un tas radījis aizdomas un arī apsūdzību par spiegošanu Rietumu labā. Veiksmīga sagadīšanās tomēr ļāva Oļegam Kaluginam ieņemt deputāta vietu PSRS Augstākajā Padomē un izglābties no varas sankcijām.  

Video: stāsts par VDK ģenerāli Oļegu Kaluginu

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu