Baltijas jūrā pie Vācijas neizskaidrojumi pazudusi zemūdens observatorija (13)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemūdene. Ilustratīvs attēls.
Zemūdene. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Neizskaidrojumi pazudusi zemūdens observatorija, kas bija novietota Baltijas jūras dzelmē Vācijas ziemeļu piekrastē, ceturtdien paziņoja to vadījušais pētniecības centrs.

Nirēji no Ķīles universitātes veikuši otru mēģinājumu atrast observatoriju, taču atraduši tikai sarauta kabeļa atliekas, kas noturēja observatoriju 22 metru dziļumā, paziņoja GEOMAR Helmholca Okeāna pētījumu centra preses pārstāvis.

Policija veic izmeklēšanu par observatorijas pazušanu, kam joprojām nav izskaidrojuma. Observatorija 21.augustā pārtrauca datu pārraidi.

800 kilogramus smago observatoriju veido divas sekcijas, un tā bija novietota jūras dibenā pie ieejas Ekernfērdes līcī, kas atrodas aptuveni 20 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Ķīles. Tās mērķis bija vākt datus par izmaiņām Baltijas jūrā.

Nirēji trešdien veica otru mēģinājumu atrast observatoriju, kas atradās aizsargājamos ūdeņos, kur aizliegta kuģu kustība, un tāpēc ir maz ticama iespēja, ka to varētu būt aizvilkuši zvejas kuģa tīkli. Atrašanās vieta arī izslēdz zādzības iespēju.

Ņemot vērā tās svaru un stiprināšanas kabeli, GEOMAR noraida iespēju, ka observatoriju pārvietojušas straumes vai liels dzīvnieks.

GEOMAR apsver iespēju lūgt Vācijas karaflotes palīdzību. Observatorijas vērtība ir 300 000 eiro, taču tās dati ir "praktiski nenovērtējami", paziņoja GEOMAR projektu vadītājs Hermans Bange.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu