''Rosteh'' menedžeri ASV apsūdz lidmašīnu dzinēju tehnoloģijas zagšanā (3)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
MC-21 prezentācija
MC-21 prezentācija Foto: AP/Scanpix

ASV par lidmašīnu dzinēju tehnoloģijas zagšanu apsūdzēts Krievijas valsts militārās un civilās rūpniecības tehnoloģiju holdinga "Rosteh" augsta ranga menedžeris, kurš no amerikāņu lidmašīnu dzinēju ražotāja "GE Aviation" nelikumīgi ieguvis informāciju, kas izmantota jaunās Krievijas pasažieru lidmašīnas MC-21 dzinēju izstrādāšanā.

Pēc ASV Tieslietu ministrijas ceturtdien sniegtajām ziņām, lietā ir divi apsūdzētie - holdingā "Rosteh" ietilpstošā dzinēju būves uzņēmuma "Objediņonnaja dvigateļestroiteļnaja korporacija" (ODK) biznesa attīstības direktors Aleksandrs Koršunovs un "GE Aviation" meitasuzņēmuma Itālijā bijušais vadošais darbinieks Mauricio Bjanki. Krievijas plašsaziņas līdzekļi vēsta ka pēc ASV pieprasījuma Koršunovs 3.septembrī aizturēts Neapoles lidostā Itālijā un ir gaidāma viņa izdošana Savienotajām Valstīm.

ASV Tieslietu ministrijas izvirzītajās apsūdzībās teikts, ka Bjanki pieņemts darbā uzņēmumā, kam bijis līgums ar ODK lidmašīnu dzinēju būves meituzņēmumu "Aviadvigateļ", kurš izstrādājis MC-21 dzinēju, savukārt Bjanki pieņēmis darbā vairākus tagadējos un bijušos "GE Aviaton" darbiniekus, lai viņi sniegtu konsultācijas šī dzinēja izstrādē.

Konsultāciju gaitā notikusi "GE Aviation" intelektuālā īpašuma zādzība. Koršunovs un Bjanki to apzinājušies, tāpēc viņiem izvirzītas apsūdzības ražošanas noslēpumu zagšanā, norāda ASV Tieslietu ministrija. Abiem apsūdzētajiem draud līdz desmit gadiem ilgs cietumsods.

MC-21 ir jaunā Krievijas reaktīvā pasažieru lidmašīna, kas iecerēta tai pašai komerciālajai nišai, kurā ir laineri "Boeing 737 MAX", "Airbus A220" un "Airbus A320neo". Pirmais MC-21 izmēģinājuma lidojums notika 2017.gadā, taču pagaidām nav zināms, kad sāksies šo lidmašīnu sērijveida ražošana un piegāde klientiem. Lidmašīna tiek izgatavota rūpnīcā Irkutskā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu