Kļava: Latvijā vecāki degradējas. Komforts kuņģī vai iegurnī, bet bērni izaug par taustiņu robotiem. (43)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas reanimatologs Pēteris Kļava
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas reanimatologs Pēteris Kļava Foto: Ieva Čīka/LETA

Ārsts reanimatologs Pēteris Kļava uzskata, ka visstabilāko pamatu un pienākumus bērnam spēj ieaudzināt vecāki, nevis apkārtējā sabiedrība un valsts, kuras jumts ir caurs un aizlīmēts ar propagandas saukļiem... Tomēr nereti mēs, vecāki, audzināšanu iemainām pret neko citu kā telefona bakstīšanu...

"Cilvēks ir tas, kas ir viņa apziņas saturs. Tas ir tas, no kā tu barojies. Mašīna barojas no benzīna - tu barojies no jēgas," LTV1 raidījumā "4. studija" savu novērojumu sāk stāstīt ārsts reanimatologs Pēteris Kļava.

"Ja tava jēga ir taustīt telefonu, tad tavā saturā nu nekā nav. Un vecāki degradējas..."

"Protams, ne visi, bet es drīkstu izteikties, jo ikdienā es redzu ļoti daudz vecāku un ir viens slānis, kuriem viss ir kārtībā - kur mīl, rūpējas, bērni labi audzināti. Viss ir dievišķi, kosmiski vertikāli pareizi," domu turpina Pēteris Kļava.

"Mēs bieži vainojam valsts iekārtu un sistēmu - jā, tā ir viegli, bet kurš ir vainīgs, ka vecāki vairs nelasa pasakas, ka neizglītojas? Tātad viss sākas ar vecākiem un nedrīkst to visu pieprasīt arī no skolotājiem."

Kā tad veidojas šī "vecāku degradēšanās"? "Apzināti vai ne, bet tiek nojauktas vērtības. Katrs vecāks grib būt laimīgs, un tā viņa laime ir tāda, kāds ir tas apziņas saturs.

Tas ir tas, kas nodrošina viņa jēdzienu "laime", "mana komforta zona". Diemžēl bieži šī sajūta ir saistīta ar iegurni un kuņģi un pa vidu bērnu, kas maisās. Te bērns nesaņem nekādu garīgo barošanās ķēdi.

Par ko runā vecāki mājās - tā attīstās bērns," intervijā "4. studija" runā Kļava. "Reti kuram vecākam ir jēdziens "emocionālā inteliģence". Ja vecāki to neattīsta apzināti savstarpēji un ja nav mātes un tēva sarunas ar bērnu par to, kā tu jūties un kā tu domā; 

ja nav bērna šī dabīgā psihes analīze un bērnam neļauj izteikties un motivēt sevi - kā gan viņš var attīstīties? Bērns izaug par televizoru un taustiņu robotu."

Pēteris Kļava sarunā min arī kādu traģisku pētījumu Vācijā, kur atklājas šokējošs skaitlis, cik noslīkuši bērni. "Un kur viņi slīkst? Vecāku klātbūtnē. Jo vecākiem ir jākomunicē telefonā. Viņi tur vienkārši muld, un bērni tajā brīdī slīkst...."

Vairāk interesanto sarunu skaties video:

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu