Somijas premjers: "Brexit" vienošanās ar Lielbritāniju šobrīd šķiet neiespējama

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Somijas premjerministrs Anti Rinne (pa labi) un Eiropas Parlamenta prezidents Dāvids Sasolis
Somijas premjerministrs Anti Rinne (pa labi) un Eiropas Parlamenta prezidents Dāvids Sasolis Foto: AFP/SCANPIX

Vienošanās ar Lielbritāniju, lai izvairītos no bezvienošanās "Brexit", šobrīd šķiet neiespējama, piektdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Somijas premjerministrs Anti Rinne.

"Es ceru, ka mēs varam sasniegt situāciju, kur to var atrisināt, lai nebūtu jucekļa, taču šobrīd tas neizskatās iespējams," pēc tikšanās Helsinkos ar Eiropas Parlamenta prezidentu Dāvidu Sasoli reportieriem pavēstīja Rinne.

"Mēs nezinām, kas tur notiek. Šķiet ļoti acīmredzams, ka mēs nedabūsim "Brexit" ar vienošanos," norādīja Rinne.

Jau vēstīts, ka Apvienotās Karalistes parlamenta apakšpalāta - Pārstāvju palāta - trešdien, 4.septembrī, atbalstīja likumprojektu, kas dos iespēju bloķēt bezvienošanās "Brexit", bet noraidīja premjerministra un Konservatīvās partijas līdera Borisa Džonsona tūlīt pēc tam iesniegto priekšlikumu sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas 15.oktobrī.

Ar 327 balsīm par un 299 balsīm pret apakšpalāta trešajā lasījumā apstiprināja likumprojektu, kas ļaus uzdot premjerministram pieprasīt ES breksita atlikšanu līdz 31.janvārim, ja vien parlaments līdz 19.oktobrim nebūs apstiprinājis izstāšanās vienošanos vai arī atbalstījis bezvienošanās "Brexit". Par likumprojektu balsoja arī grupa konservatīvo deputātu, kas sadumpojušies pret Džonsona "Brexit" politiku.

Džonsons ir apsolījis, ka Apvienotā Karaliste izstāsies no ES 31.oktobrī neatkarīgi no tā, vai ar bloku būs panākta vienošanās par izstāšanās nosacījumiem. Premjers noliedza, ka vēlētos bezvienošanās "Brexit", taču uzstāja, ka no viņa noteiktā termiņa - 31.oktobra - nedrīkst atkāpties, jo valdībai tas ir instruments spiediena izdarīšanai uz ES nolūkā panākt vienošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu