Banku analītiķi augustā Latvijā prognozē gada inflāciju 2,8-2,9% apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Latvijā patēriņa cenas šogad augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu varētu būt pieaugušas par 2,8-2,9%, kas ir līdzīgi kā mēnesi iepriekš, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

Vienlaikus šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju banku analītiķi pieļauj gan minimālu deflāciju, gan arī minimālu inflāciju.

"Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare aģentūrai LETA sacīja, ka augustā, salīdzinot ar jūliju, patēriņa cenas varētu būt sarukušas par 0,1-0,2%, tādējādi gada inflācija jeb patēriņa cenu kāpums 2019.gada augustā salīdzinājumā ar 2018.gada augustu bijis 2,8-2,9% apmērā.

Viņa skaidroja, ka būtisku samazinājumu varētu būt noteicis sezonāls pārtikas cenu kritums, tostarp galvenokārt dārzeņiem, tirgū ienākot jaunajām ražām, kā arī akcīzes nodokļa pazemināšana stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Turpretī cenu paaugstinošais efekts varētu būt jaunajam siltumenerģijas tarifam Rīgā.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka augustā patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt saglabājušās nemainīgas vai arī pieaugušas par 0,1%, gada inflācijai veidojot 2,9%.

"Augustā parasti turpina dominēt sezonālie efekti, kas kavē cenu līmeņa kāpumu, vai pat to ievelk nelielā kritumā. Tādēļ neliels samazinājums gaidāms pārtikas cenām, kā arī degvielai. Minimāls kāpums varētu parādīties apģērbam un apaviem, jo pamazām veikalos nonāk jaunās kolekcijas. Būtiskākais rāviens gaidāms siltumenerģijai, ko noteiks tarifu kāpums Rīgā. Karstais laiks noteikti būs veicinājis pakalpojumu cenu pieaugumu," teica Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām augustā paziņos pirmdien, 9.septembrī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju Latvijā patēriņa cenas samazinājās par 1%, bet gada inflācija - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2018.gada jūliju - bija 2,9% apmērā. Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūlijā pieauga par 3%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu