Pirmajā skolas dienā Rīgā aplaupīti divi skolēni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts policijas Rīgas Ziemeļu iecirknī tika saņemta informācija par diviem atsevišķiem gadījumiem 2. septembrī, kad divus skolēnus aplaupījuši viņu vienaudži. Tādu noziegumu atklāšanai, kas vērsti pret nepilngadīgajiem, tiek veltīti pastiprināti policijas resursi, un jau šobrīd ir atklāti abi noziegumi.

Tā Sarkandaugavā pirmdienas pēcpusdienā kāds 14 gadus vecs pusaudzis Sarkandaugavā devies no pirmās skolas dienas svinīgā pasākuma. Pie viņa pienākuši trīs citi jaunieši un viens no viņiem skolēnu piekāvis, pēc kā nolaupījis somu un Samsung mobilo telefonu. Notikuma vietā ieradās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, kas bērnu nogādāja ārstniecības iestādē, kā arī Rīgas pašvaldības policija. Pašvaldības policisti noskaidroja iesaistīto skolēnu pazīmes un palīdzēja Rīgas Ziemeļu iecirkņa policistiem viņus apzināt.

Likumsargi noskaidroja, ka uzbrucējs ir 14 gadus vecs pusaudzis, kurš jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Jāpiemin, ka jaunietis jau ir sasniedzis vecumu, no kura iestājas kriminālatbildība. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 176. panta pirmās daļas – par laupīšanu. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Līdzīgs noziegums tikai ar stundas starpību 2. septembrī tika izdarīts Vecmīlgrāvī, kur uz ielas bija uzbrukts 17 gadus vecam jaunietim. Proti, apdzīvotā vietā pie minētā jaunieša biji pienācis pusaudzis un, pieliekot pie kakla nazi un izsakot draudus, nolaupījis mugursomu un iPhone 6 mobilo telefonu. Aculiecinieki uz notikuma vietu izsauca Valsts policiju. Rīgas Ziemeļu iecirkņa policisti sadarbībā ar kolēģiem no Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes noskaidroja, ka laupīšanu, visticamāk, izdarījis 13 gadus vecs pusaudzis. Par notikušo tika paziņots bērna vecākiem un viņš nogādāts policijas iecirknī paskaidrojumu sniegšanai.

Lai gan šis pusaudzis vēl nav sasniedzis vecumu, no kura iestājas kriminālatbildība, tas nebūt nenozīmē, ka notikušais paliks bez sekām. Materiāls tiks nosūtīts nepilngadīgo lietu inspektoriem un tiks lemts par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu mazgadīgajam. Tāpat tiek atgādināts, ka informācija par noziegumus izdarījušajām personām tiek ievadīta datu bāzēs, un tur tā saglabājas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu