Kas jauns hokejā? Runā Matulis: "Kurbadam" pirmie divi punkti

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
"Kurbads" hokejisti
"Kurbads" hokejisti Foto: Romāns Kokšarovs

Ar “Mogo” un “Kurbada” spēli 7. septembrī “Inbox” hallē Piņķos sākās 84. Latvijas čempionāts hokejā. Kā tas šo abu vienību mačos gandrīz vienmēr bijis – mačs ritēja te uz vieniem, te uz otriem vārtiem, ar rezultātam mainoties te par labu vieniem, te jau otriem. Beigu signālam skanot, tiesneši fiksēja Rumbulas vienības 5:3 uzvaru. Par ko ļoti laimīgi jutās uzvarētāju fani - “ķēves dēli” pirmoreiz spēlējot Piņķos un atkal uzvarot. Rudens hokejā pagaidām spēcīgāki šķiet “Kurbada” vīri, bet Latvijā, tāpat kā citviet pasaulē, hokeja cāļus skaita pavasaros - “play-off”. Un līdz izslēgšanas spēļu finālam daudz kas var mainīties.

Pēc vienas spēles izdarīt kaut kādus kardinālus secinājumus pāragri, taču laikam jāpiekrīt tam optimisma vilnim, kas katru gadu Latvijas virslīgā redz arvien labāku hokeju. Meistarības sprauga starp mūsu hokeja flagmani “Dinamo” un Latvijas virslīgu, protams, ir gana liela, taču pēdējās sezonas rāda, ka no Latvijas līgas var ielēkt arī dinamiešu apritē. Kā tas pērn izdevās liepājnieku aizsargam Robertam Mamčicam un “Mogo” uzbrucējam Rihardam Marenim, kā tas šoruden noticis ar “Mogo” uzbrucēju Deividu Sarkani.

Būs arī kustība pretējā virzienā – tie dinamieši, kas ir bez spēļu pieredzes, to apgūs HK “Liepāja”, kā pirmajiem šonedēļ uz Liepājas kluba spēlēm dodoties Frenkam Razgalam un Robertam Lipsbergam. Virslīgai veltītajā preses konferencē Latvijas Hokeja federācijas prezidents Aigars Kalvītis gan strikti paziņoja, ka staigāšana no kluba uz klubu beigsies janvāra beigās. Pēc tam ni un ni.

Kādā no iepriekšējām “Matuļa runām” jau pieminēju dažus klubus, kas no Eiropas un Amerikas mājās atdabūjuši daudz labu spēlētāju. Iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka klubs, kurš ir līderis hokeja gājputnu mājās dabūšanā, parasti arī tabulā ir augstāk.

Kas tautas valodā nozīmē vien to, ka šim klubam šajā konkrētajā sezonā ir mazliet lielāks budžets nekā konkurentiem. Kā jau tas Latvijā pieņemts, nauda ir tabu un pat tie, kas skaidri zina, cik komanda šogad vērta, publiski sauc daudz mazāku budžetu, nekā tas ir reāli. Taču neba man pārveidot ļaudis, kuri grib izlikties, ka uzvar ar daudz tukšākiem makiem. Katrā ziņā hokeja ķēķī runā, ka šogad dažu Latvijas virslīgas spēlētāju atalgojums mēnesī varot būt pat 4000 eiro. Kas nebūt nav slikti. Pērn un aizpērn kopā ar hokeja spēlēšanu un pamatdarbu tajā pašā klubā/firmā dažs izvilka 3000 -3500.

Skaidrs, ka līderis Latvijas leģionāru mājās dabūšanā šajā čempionātā ir jaunais klubs “Olimp”. Desmit mājās atdabūtie.

Vārtsargs ar Latvijas izlases pieredzi Ervīns Muštukovs, kurš pērn sargāja divu Francijas virslīgas klubu “Nice” un “Mulhouse” vārtus, aizsargs Oskars Bārtulis uz 15 spēlēm bija piestājis Pekinas “Kunlun Red Star”, deviņos pasaules čempionātos Latvijas izlasē spēlējušais Georgijs Pujacs spēlēja Vācijas 2. līgas (DEL-2) klubā Drēzdenes “Eislowen”, kur sezonas beigās uz izslēgšanas spēlēm viņam pievienojās arī uzbrucējs Aleksejs Širokovs.

Citam Latvijas izlases bijušajam aizsargam Aleksandram Jerofejevam Alpu līgā spēlējošajā Itālijas klubā “Ritten/Renon” gan iznāca tika sešas spēles, hokeja ēnas puse – savainojums. Aizsargs Vladislavs Balakuns (“Sande”, Vācija-4) un trīs jaunie uzbrucēji – Reinis Mārtiņš Lejnieks (1997.,”Muik”, Somija-3), Emīls Ezītis (NCDC, ASV 2./3. junioru līga) un Verners Fricbergs (abi -1998., USPHL, ASV) ir publikai mazāk zināmi. Toties no Almetjevskas (VHL) mājās pārbraukušais uzbrucējs Nikolajs Jeļisejevs mums labi zināms gan no “Dinamo”, gan Latvijas izlases.

“Kurbada” bilance šajā atnācēju/aizbraucēju sarakstā ir 5-2. No Pekinas “Kunlun Red Star” mājās atgriezies viens no “Dinamo” visu laiku labākajiem aizsargiem Krišjānis Rēdlihs, no jau pieminētā Francijas Milūzas kluba uzbrucējs Sandis Zolmanis. Augumā raženais aizsargs Aleksandrs Galkins pērn spēlēja Monpeljē (Francija-2), arī uzbrucējs Lauris Bajaruns maizi pelnīja Francijas 2. līgā – Marseļā, bet piektais jaunieguvums – aizsargs Ričards Birziņš – Lielbritānijas stiprākās līgas (NIHL) klubā “Fife Flyers”.

Katrā ziņā pārbaudes spēlēs un čempionāta pirmajā mačā “Kurbada” uzbrucēju trijnieks Rancevs – Zolmanis – Bajaruns izskatījās ļoti labi. No pašmāju kadriem Rumbulu pametuši talantīgais uzbrucējs Edgars Homjakovs (“Sonthofen”, Vācija-3) un dažas spēles “Dinamo” nospēlējušais aizsargs Edmunds Augstkalns, kurš nu ir Japānas Āzijas līgas klubā Kuširo “Cranes” aizsargs. “Cranes” vārtos bijušais “Prizmas” vārtu vīrs Jānis Auziņš, to trenē latvietis Henrijs Uzraugs, bet kluba direktors ir Aldis Girgensons – mūsu NHL uzbrucēja Zemgus Girgensona tēvs.

Kā trešais mājās saucēju sarakstā ir HK “Liepāja” (7-5). No Alpu līgas kluba “Lustenau” vēju pilsētā atgriezies vārtsargs Māris Jučers. Freibergu klanu pārstāvošais aizsargs Kristers pērn bija Vācijas 4. līgas klubā Bādkisingenā, cits aizsargs Reinis Demiters – spāņu Puigčerdā, Ralfs Grīnbergs – Amerikas dienvidu līgā (SPHL), divi pieredzējušie uzbrucēji Māris Dilevka un Klāvs Plānics – Norvēģijas 2. līgas vienībā Jēvikā. Septītais – talantīgais lietuviešu uzbrucējs Marks Kaļeiņikovs. Visi viņi savulaik jau ir spēlējuši Liepājā un tas ļauj izdarīt secinājumu, ka HK “Liepāja” šajā sezonā būs nozīmīgs spēks Latvijas hokejā. No HK “Liepāja” arī gana daudz uz ārzemēm aizceļojušo, taču man liekas, ka pārbraucēji ir stiprāki.

Būtiskākais zaudējums – uzbrucējs Egils Kalns (Dundee Stars”, NIHL, Lielbritānija), uz NIHL klubu “Raiders” devies vēl viens uzbrucējs Oļegs Ļaščenko, taču viņam pērn Liepājas komandā bija krietni mazāks “svars”. Vārtsargs Kārlis Zakrevskis nu būs Vācijas 4. līgas klubā “Sande”, aizsargs Magnuss Jākobsons – zviedru 4. līgas vienībā “Guts”, bet uzbrucējs Raivo Freidenfelds nu spēlēs Somijas FPS (3. līga).

Čempions “Mogo” (2-1) vienmēr ir bijis diezgan izvēlīgs jaunu spēlētāju piesaistīšanā.

Nu klāt nākuši divi aizsargi – Ņikita Koļesņikovs (SPHL/ASV), kuru pirms tam izbrāķēja “Kurbads”, ka arī Andrejs Kostjuks (USPHL/ASV), bet uz Slovākijas klubu Liptovski Mikulāšā aizbraucis itin spēcīgais uzbrucējs Kārlis Ozoliņš.

Čempionāta jaunpienācēja Daugavpils “Dinaburgas” bilance 2-2. Mājās no Spānijas dabūts aizsargs Mārtiņš Jakovļevs (“Urdin”) un uzbrucējs Edgars Petrovs (Ārlandas “Wings” juniori), bet uz Somijas 4. līgas klubu “Kraft” devušies vienu sezonu “Dinamo” aizvadījušais uzbrucējs Artūrs Kuzmenkovs, kā arī aizsargs Edgars Apelis. “Dinaburgai” tas ir zaudējums.

Jelgavas “Zemgales” bilance 1-3. Mājās no Francijas 2. līgas vienības “Brest” dabūts uzbrucējs Gatis Sprukts, bet uz ārzemēm – it kā NCAA klubu Aļaskā devšies aizsargs Kristaps Jākobsons un uzbrucējs Ēriks Žohovs, savukārt uzbrucējs Ēriks Ozollapa nu spēlēs Vācijas 4. līgas klubā Ādendorfā.

“Prizma” (0-3) bez Auziņa pazaudējusi uzbrucējus Miku Lipsbergu (“Dņepr”/Ukraina) un Patriku Marcinkeviču (“Islanders”, NCDC).

HS “Rīga” (0-4) augstākam lidojumam uz Kanādas junioru līgu palaidusi vārtsargu Artūru Šilovu, uzbrucējus Raivi Ansonu un Rūdolfu Polcu, bet uzbrucējs Emīls Ūdris spēlēs ASV junioru līgā EHL.

Skaidrs, ka tā ir katra hokejista paša izvēle, kur spēlēt un neviens nevar pārmest, ja kāds savu jaunību grib pavadīt Spānijā, Somijā vai Vācijas ceturtajā līgā. Bet man liekas, ka Latvijas pašmāju hokeja izaugsmei būtiski ir, ka labākie, ko varam atļauties, atgriežas Latvijas virslīgā. Lai interesanta jaunā hokeja sezona!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu