Rīgā apmācīs NATO vecākos un augstākos virsniekus operāciju plānošanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija)

Rīgā, Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā no šodienas līdz 20. septembrim norisināsies NATO vingrinājumi, kuros piedalīsies 56 vecākie un augstākie virsnieki no NATO dalībvalstīm, kā arī partnervalstīm Somijas un Zviedrijas, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

"Esmu gandarīts, ka tik augsta līmeņa vingrinājumi notiek Latvijā, veicinot mūsu sabiedroto izpratni par Baltijas reģiona drošības situāciju. Šo mācību norise sniedz iespēju pilnveidot spēju plānot un vadīt apvienotās operācijas, palielinot alianses gatavību reaģēt uz dažādiem drošības izaicinājumiem," uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Mācību "Steadfast Pyramid" un "Steadfast Pinnacle" mērķis ir pilnveidot vecākā un augstākā līmeņa virsnieku un komandieru spējas plānot un vadīt apvienotās operācijas. Vingrinājuma pamatā būs Visaptverošo operāciju plānošanas direktīva, kas ir viens no galvenajiem alianses apvienoto operāciju plānošanas dokumentiem. Mācību laikā tiks izspēlēts šā brīža drošības situācijai pietuvināts vingrinājuma scenārijs, kas ietver kolektīvās aizsardzības operācijas kontekstā ar politiskajiem un hibrīdkara riskiem.

"Steadfast Pyramid 2019", kas ilgs līdz 13. septembrim, ir pirmā daļa no Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā un Sabiedroto spēku augstākās Transformācijas virspavēlniecības rīkotā vingrinājuma. Tajā piedalīsies vecākie un augstākie virsnieki, lai pilnveidotu štāba darba plānošanas prasmes.

Savukārt vingrinājuma otrā daļa "Steadfast Pinnacle 2019" norisināsies no 16.septembra līdz 20. septembrim, un tā ietvers augstākā līmeņa komandieru apmācību operacionālās plānošanas jomā.

Vingrinājumā "Steadfast Pyramid 2019" Latviju pārstāvēs Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis, un vingrinājumā "Steadfast Pinnacle 2019" - Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos brigādes ģenerālis Georgs Kerlins.

Vingrinājumus vadīs NATO Apvienoto spēku mācību centra eksperti, kuri ieradušies Rīgā, lai komandiera ģenerālmajora Adama Joka vadībā sniegtu atbalstu mācību norisē. NATO Apvienoto spēku mācību centrs atrodas Bidgoščā, Polijā.

Minētie vingrinājumi Latvijā tiek rīkoti kopš 2011.gada. Mācību laikā Latvija attīsta uzņemošās valsts atbalsta spējas un uzlabo prasmes sadarboties ar citām NATO dalībvalstīm un stratēģiskajiem reģionālajiem partneriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu