"Davai, joko!". Stāsts par mākslinieku un pastāvošo iekārtu

"Humorists"
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Humorists"
"Humorists" Foto: publicitātes

Par vienu no šā gada apspriestākajām Krievijas filmām noteikti kļuvusi Latvijā dzimušā un augušā, šobrīd Berlīnē dzīvojošā scenārista un žurnālista Mihaila Idova (Михаил Идов) debijas filma "Humorists" ("Юморист"), kas vēsta par kāda iedomāta komiķa Borisa Arkadjeva cīņu ar pašcenzūru 1984. gada Padomju Savienībā. 

Idovs, kas dzimis Jūrmalā, un plašāku ievērību guvis kā jaunās Krievijas popmūzikas sensācijas Moņetočkas (Монеточка) klipa "90" režisors, filmā izceļ savas bērnībā takas. Lente iesākas ar Borisa Arkadjeva (atveido Aleksejs Arganovičs) uzstāšanos Dzintaru koncertzālē, un arī vēlāk filmas gaitā tiek dotas atsauces uz Rīgu un Latviju. Savai ģimenei Maskavā viņš no Rīgas atved kūpinātu vistu un mazajai meitai koka tautumeitu.

"Humorists" ir Latvijas, Krievijas un Čehijas kopprodukcijas mākslas filma. Radošajā komandā Latviju pārstāv producentu komanda Tasse Film (producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze), kas kopš tās dibināšanas 2011. gadā producējusi daudzas starptautiski atzītas un apbalvotas filmas, tostarp "Es esmu šeit", "Paradīze 89" un "Ar putām uz lūpām".

Filmā redzami arī vairāki latviešu aktieri, piemēram, Kristians Kareļins, kas atveido Arkadjeva draugu, padomju jaunbagātnieku Mielavu. "Es biju latvietis Mielavs, činovņiks, kuram ir māja Jūrmalā, patīk tusēt ar slavenībām... viņiem patīk, ka apkārt ir tāda persona un tāda, bet patiesībā tā ir kompleksu slēpšana," intervijā LTV stāsta aktieris. 

Filmas galvenais varonis, jau tautā iemīļots ebreju izcelsmes padomju komiķis, kādu laiku ir neapmierināts ar savu dzīvi, viņš sākotnēji sapņojis kļūt par rakstnieku, bet rezultātā kļuvis par klaunu, kurš izklaidē proletariātu ar vieniem un tiem pašiem jokiem.

Viņa radošajā dzīvē arī iestājusies krīze, tam visam paralēli alkohols, ārlaulības sakari, kas arīdzan ir frustrāciju pilni.

Atgriežoties pie savas ģimenes Maskavā, pie klusās sievas (Alisa Hazanova) un diviem bērniem - dumpīga pusaudža, kas klausās Rietumu rokmūziku un sešgadīgas meitiņas, kurai trūkst tēva uzmanības, viņš arīdzan nejūtas saprasts.

Kadri no filmas "Humorists"
Kadri no filmas "Humorists" Foto: publicitātes

Komiķi nomoka nemitīgā balansēšana uz naža asmens un paškontrole, domājot, par ko drīkst un par ko nedrīkst jokot padomju sabiedrībā – no tā rodas nedrošība, kas pamazām saindē gan mākslinieka iekšējo pasauli, gan viņa attiecības ar tuvākajiem. Slava un personiskās brīvības trūkums padara Borisu neiecietīgu, un viņa joki sāk līdzināties spēlei uz dzīvību un nāvi. Mūžīgā cīņa starp mākslinieku un valsti filmā norisinās jaunā līmenī – ar aizskarošu humoru un jokiem par seksu. 

Viens no viņa draugiem, Holivudā apgrozījies aktieris, kuru atveido Jurijs Kolokoļņikovs (filmējies seriālā "Troņu spēle"), arīdzan kļuvis par tādu kā "radošu prostitūtu", apgrozoties dažādu augsta ranga padomju militārpersonu ballītēs. Viena no filmas kulminācijām ir epizode kāda ģenerāļa pirtī, kur Arkadjevs, pēc vairāku dienu "plostišanas", nenoturas un pasaka, ko tādu, kas izraisa būtisku pavērsienu filmā. 

"Davai, joko!" pirtī pavēli dod ģenerālis, kas acīmredzot dziļi sirdī aizskar mākslinieku.

"Humorists" - aktieri Jurijs Kolokoļņikovs un Aleksejs Arganovičs
"Humorists" - aktieri Jurijs Kolokoļņikovs un Aleksejs Arganovičs Foto: kadrs no filmas

Lai arī filma nav stāsts par kādu konkrētu komiķi, Borisa Arkadjeva prototips ir meklējams virknē padomju laikos populāro estrādes komiķu - Mihails Žvaņeckis, Genādijs Hazanovs u.c.

"Filma ir par cilvēku, kurš nav apmierināts ar darbu. Neskatoties uz panākumiem. Turklāt viņš tiecas vainot apstākļus un pasauli tajā, ka nav pilnveidojies, kā pats vēlējies. No zināmajiem komiķiem tieši aizgūts nav nekas. Es viņus arī nepazīstu, bet tos, kurus pazīstu, tādas lietas nemocīja," filmas pirmizrādē Rīgā saka galvenās lomas atveidotājs Aleksejs Agranovičs. 

Filmu iespējams noskatīties LMT mājas viedtelevīzijā.

Foto: Ieskats filmas tapšanas kadros.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu