Ar sacensībām Cēsīs noslēdzies Latvijas motokrosa čempionāts

TVNET Auto
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Pastars, www.mxphoto.lv

Aizvadītajā svētdienā ar 2019.gada sezonas uzvarētāju noskaidrošanu Cēsīs, Ezerkalnu mototrasē noslēdzās Latvijas motokrosa čempionāts. Pretēji nedēļas sākumā prognozētajam lietum, vasarīgajā un saulainajā dienā sanākušos līdzjutēju tūkstošus priecēja kupli pārstāvētais un spēcīgais sacensību dalībnieku sastāvs.

MX1 klasē patīkamu pārsteigumu saviem līdzjutējiem sagādāja Matīss Karro (MX Moduls), kas pēc vasaras sākumā gūtās traumas sadziedēšanas savu atgriešanos atzīmēja ne tikai ar ātrāko apli kvalifikācijā, bet aizsteidzoties notikumiem priekšā, arī ar uzvaru Cēsu posma kopvērtējumā. Otrais kvalifikācijā aiz Matīsa bija igaunis Karels Kutsārs (Rodeo MX Racing Team), bet trešo ātrāko apli uzrādīja Toms Macuks (Rodeo MX Racing Team).

Pirmā braucienā starta juceklī veiklākais izrādījās Karro, kas izvirzījās vadībā un spēja to noturēt pusi sacīkstes. Taču turpinājumā MX Moduls braucējs bija spiests piekāpties vispirms Macukam, bet uz beigām arī Kutsāram, kas finišu karogu pamanījās sasniegt kā pirmais. Otrais aiz uzvarētāja jaunizceptais Latvijas čempions Macuks, bet trešajā vietā palika Karro.

Foto: Jānis Pastars, www.mxphoto.lv

Pēc līdzīga scenārija sākās arī otrais brauciens, taču šoreiz, pateicoties dažādām konkurentu ķibelēm, Matīsam Karro nekas netraucēja pirmo pozīciju noturēt arī līdz finišam. Otrā vieta Tomam Macukam, bet trešais braucienā, pēdējā aplī apdzenot savu tautieti Karelu Kutsāru, bija Indreks Magi.

Par pēdējā laika notikumiem un Cēsu sacensību posma rezultātiem savos priekos bija gatavs padalīties Matīss Karro: “Pēc vasaras sākumā (pasaules čempioināta MXGP posma Ķegumā) gūtā savainojuma, divus mēnešus biju spiests pavadīt bez jebkādām fiziskām aktivitātēm. Tā kā kakla skriemeļu traumas sadziedēšanai nevajadzēja operāciju, tad šo laiku nācās pavadīt mierīgā režīmā un tikai pēc ārsta noliktā termiņa man tika dota atļauja atsākt fiziskos treniņus. Līdz Latvijas čempionāta posmam Cēsīs vēl bija mazliet laiks, iedomājos, ka varētu mēģināt nostartēt un atrādīties saviem līdzjutējiem. Tāpēc divas nedēļas pirms pēdējā etapa es atsāku arī braukšanas treniņus, kuros atsvaidzināt savas iemaņas man ļoti palīdzēja draugu klātbūtne trasē.

No paša rīta jutos ļoti labi un biju dikti priecīgs par kvalifikācijā uzrādīto ātrāko apļa laiku, kas izrādījās pussekundi ātrāks, nekā konkurentiem. Taču sapratu arī, ka braucienos tik viegli neklāsies. Lai arī pēc pirmā starta diezgan ātri izvirzījos vadībā, brauciena vidū atkritu vispirms uz otro, bet beigās arī uz trešo vietu. Bija skaidrs, ka vairāk nekā divu mēnešus ilgā pauze nevarēja neatstāt sekas uz manu fizisko kondīciju. Par sevi lika manīt arī sacensību mandrāža, jo piedzinās rokas, kas man traucēja noturēt uzņemto tempu.

Otrajā braucienā jau jutos daudz brīvāk un pēc pusotra apļa izvirzījos vadībā, ko izdevās nosargāt līdz pat finišam. Ap brauciena vidu man aiz muguras bija pietuvojies Toms Macuks, bet acīmredzot viņš laikam pieļāva kļūdu. Īsti nezinu, kas Tomam notika, bet viņa atkritiens trasē man ļāva brīvāk uzelpot un veiksmīgi finišēt pirmajā vietā.

Šobrīd ir milzīgs gandarījums par kopvērtējuma uzvaru sezonas pēdējā Latvijas čempionāta posmā. Gribas pateikt lielu paldies MX Moduls komandai par sniegto palīdzību, kā arī paldies par atbalstu visiem maniem draugiem!”

Foto: Jānis Pastars, www.mxphoto.lv

Par sacīkstes gaitu Cēsīs tika izvaicāts arī nulle kronētais Latvijas čempions Toms Macuks: “Pirmo braucienu uzsāku no trešās pozīcijas, taču samērā ātri tiku otrajā vietā. Kāpinot tempu, brauciena vidū izdevās apsteigt Matīsu un izvirzīties vadībā. Taču diezgan drīz pēc tam manam motociklam pazuda aizmugurējās bremzes. Tāpēc bija ļoti grūti aiz sevis noturēt Kutsāru, kas divus apļus līdz brauciena beigām man tika garām.

Otrajā braucienā līdzīgs starts, bet drīz vien jau biju astē Karro. Tā kā priekšā braucošā motocikla rats man virsū stipri meta trases akmeņus, nolēmu mazliet atlaist Matīsu. Tad pietuvojos atkal un biju gatavs apdzīšanas manevram. Diemžēl piezemējoties pēc tramplīna, motociklam izslīdēja priekšējais ritenis. Kritiena rezultātā tika bojātas priekšējās bremzes, kas pēc tam īsti neļāva uzrādīt savu maksimālo ātrumu. Taču kopumā ar savu braukšanu esmu apmierināts, jo līdz brauciena beigām izdevās samazināt 12 sekunžu atstarpi un pietuvoties Matīsam. Kas zin, varbūt vēl pēc kādiem pāris apļiem būtu apsteidzis arī viņu. Taču tik un tā esmu apmierināts ar šodienas rezultātu un esmu ļoti priecīgs par izcīnīto Latvijas čempionāta titulu.”

Noteikti jāpiemin, ka iepriekšējās četrās sezonās pašmāju braucējiem nebija izdevies uzvarēt kopvērtējumu prestižākajā motociklu klasē, jo trīs reizes pēc kārtas stiprākais bija igaunis Prīts Ratseps, bet pagājušajā gadā pjedestāla augstāko pakāpienu izcīnīja viņa tautietis Tanels Leoks. Ar MX1 šīs sezonas kopvērtējuma rezultātiem sīkāk var iepazīties šeit.

MX2 klasē pirms izšķirošā posma diezgan blīvā secība bija sarindojušies Ralfs Edgars Ozoliņš (Salas Kauss), Prīts Ratseps (Rodeo MX Racing Team) un Jorgens Matiass Talviku (MX Ādaži). Apmainoties ar uzvarām braucienos, pirmais dienas kopvērtējumā Cēsīs izrādījās Ratseps, bet otrā vieta pienācās sešpadsmitgadīgajam Talviku. Līdz ar to čempionāta uzvarētāja lauri tika Ratsepam, ar sezonā iekrātajiem punktiem otrai vietai lielajā kopvērtējumā pietika Ozoliņam, bet trešais jau minētais Jorgens Matias Talviku.

Noteikti jāpiemin, ka stabilus rezultātus Cēsīs uzrādīja Dāvis Ivanovs, kas pēc nominācijas Latvijas izlases sastāvā startam Nāciju krosā ir atgriezies aktīvā sacensību apritē. Turklāt atgriešanās ir notikusi, pārsēstoties no MX1 klases motocikla uz mazāko MX2 spēkratu. Abos braucienos Ivanovam stabilas un pārliecinošas trešās vietas, kā arī trešais rezultāts dienas punktu summā. Vēl arī jāteic, ka abos startos Dāvis ar standarta motociklu kārtējo reizi apliecināja savas ātruma prasmes, pirmajā līkumā iebraucot kā līderis.

Foto: Jānis Pastars, www.mxphoto.lv

Par dienas notikumiem pastāstīja arī pats Dāvis: “Ar sacensību rezultātiem esmu vairāk vai mazāk apmierināts. Protams, ka atstarpe no igauņiem varēja būt mazāka, bet kā ir, tā ir. Beidzamajā laikā, gatavojoties Nāciju krosam, visus treniņus esmu veicis smilšainās trasēs. Tāpēc šoreiz Cēsīs, kur ir diezgan daudz cietu un akmeņainu sektoru, jutos mazliet stīvs un nedrošs. Tieši šajos trases posmos pietiek ar mazumiņu lai tiktu prom no sekotājiem un tur es arī redzēju, ka abi līderi no manis attālinās. Taču kopumā domāju, ka ir labi. Mocis kā jau mocis, neko sliktu par to nevaru teikt. Zinu, ka uz “nācijām” man būs labs braucamais un tāpēc nav nekāda iemesla par kaut ko šobrīd pārdzīvot.”

Vēl MX2 braucienā tika noskaidroti Latvijas čempionāta MX Juniori 2T ieskaites uzvarētāji. Lai arī ieskaitot Cēsu etapu šogad visos savos braucienos uzvaras guva Mairis Pumpurs (MX Moduls), dēl starta pasaules čempionātā Itālijā izlaistais Dobeles posms Mairim liedza izcīnīt uzvaru arī Latvijas čempionāta kopvērtējumā. Tāpēc pirmais lielajā gala vērtējumā šogad ir igauņu sportists Romeo Karu, kas spēja sev vajadzīgo punktu summu nodrošināt ar divām otrajām vietām Cēsīs. Trešais pēdējā etapā, pateicoties labākam rezultātam otrajā braucienā, uz pjedestāla kāpā lietuvietis Arnas Vedluga. Visbeidzot ceturtajā vietā pēdējā čempionāta posmā, bet trešais visā sezonas kopvērtējumā Kristers Krists Sūna (Kristera Serģa motoklubs).

MX Juniori 4T šoreiz ieskaitē tikai divi dalībnieki, attiecīgi arī izcīnītās vietas - pirmais Karels Tilks no Igaunijas un mājinieks Ansis Ansevičs (X99/Slīterāni).

Visi MX2 klases rezultāti ir aplūkojami šeit.

MX Juniori 2T - šeit.

MX Juniori 4T - šeit.

MX85 klasē Cēsīs, uzvarot abus braucienus un sezonu kopvērtējumā, nekādas cerības saviem konkurentiem neatstāja Kārlis Alberts Reišulis (Kristera Serģa motoklubs). Otro vietu pēdējā posmā izcīnīja Roberts Lūsis (Motokruzeme), bet kā trešais finišā bija Jānis Kubuliņš, kas tikai pavisam nesen pēc sezonas sākumā gūtās rokas traumas ir atgriezies trasē.

MX85B ieskaitē pirmais pēdējā sezonas posmā Tomass Šaicāns (Salacas Kauss), otrais aiz viņa Markuss Kokins (Salacas Kauss) un trešajā vietā Patriks Igals (Xskill Racing Team).

Rezultāti MX85 - šeit.

Rezultāti MX85B - šeit.

Kvadraciklu klasē visas sezonas garumā uzkrātie punkti bija pietiekoši lai par uzvarētāju čempionāta kopvērtējumā kronētu Valēriju Kusminu (Gulbenes Moto). Lai arī šoreiz ne pārāk spožs sniegums, ar braucienos izcīnītu otro un devīto vietu bija gana lai aiz sevis noturētu trīskārtējo Eiropas čempionu igauni Kevinu Sāru, kas šogad ir vinnējis visus braucienus, kuros ir piedalījies Latvijas čempionātā.

Visi pārēji kvadraciklu klases rezultāti - šeit.

Foto: Jānis Pastars, www.mxphoto.lv

Ar lielu interesi tika gaidīti Blakusvāģu klases braucieni, jo visas iespējas noslēgt čempionātu ar uzvarētāja lauriem bija Jāņa Daidera / Tanela Koivu un Māra Rupeika / Kaspara Liepiņa ekipāžām. Pirmajā braucienā izvirzoties vadībā, savas ambīcijas uz uzvaru spoži apliecināja Daidera duets, kas līdz pat finišam spēja noturēt Rupeika vadītā blakusvāģa uzbrukumus. Trešie finišā igauņi Gerts Gordejevs un Keits Kivaste.

Otrajā braucienā Rupeikam padevās izcils starts, bet Daiders brauciena vidū samērā šaurajā trasē tomēr atrada iespējas patraukties garām. Taču galvenie notikumi risinājās pēdējā aplī, kad Rupeiks iespraucās atsegtajā līkuma iekšmalā un Daiders, glābjot situāciju, aizķēra oponenta motociklu, kā rezultātā sekoja kritiens.

Neskatoties uz otro vietu posmā, Jānim Daideram pārī ar igauņu kantētāju Tanelu Koivu izdevās nosargāt čempionāta līdera godu un otro reizi pēc kārtas kļūt par Latvijas čempioniem.

Foto: Jānis Pastars, www.mxphoto.lv

Diezgan lakonisks pēc sacensībām bija Jānis Daiders: “Cēsīs pēdējā aplī saķērāmies ar Rupeiku un apgāzāmies. Par laimi mēs spējām ātri piecelties un finišēt otrie braucienā. Kopumā ar sezonu esmu apmierināts, jo šīs sezonas mērķis bija atkārtot pirms gada izcīnīto panākumu Latvijas čempionātā, kas rezultātā arī izdevās. Tāpat ir liels prieks arī par pirms nedēļas uzvarēto Igaunijas čempionātu.”

Vēl Cēsīs savā starpā sacentās MX30+, MX Veterāni un MX Seniori Sacensību rezultāti pieejami šeit.

Ar sacensību dienas iznākumu apmierināts bija arī pēdējā posma organizators Kristers Serģis: “Noteikti jāizsaka pateicība visiem sanākušajiem līdzjutējiem, kas šo silto un saulaino dienu bija izlēmuši pavadīt motokrosā. Tāpat es gribu teikt paldies šo sacensību galvenajiem atbalstītājiem Monum un MOTOZIP.LV, ar kuru atbalstu interneta tiešraidē tika translētas sacīkstes. Prieks, ka ātrās palīdzības dienesta darbiniekiem nebija daudz darba un šoreiz iztika bez smagām traumām. Labi pastrādājuši bija trases sagatavotāji, jo neskatoties uz sausajiem laika apstākļiem, līdz pat vakaram trasē tikpat kā nebija putekļu.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu