"Patvaļa un bandītisms" jeb vēlēšanas Krievijas otrajā lielākajā pilsētā (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Svētdien, 8.septembrī, Krievijā notika dažādu līmeņu vēlēšanas. Sanktpēterburgā vēlētāji balsoja vēlēja gubernatoru un municipālo padomju deputātus. Opozīcijas pārstāvji notikušo Sanktpēterburgā jau nodēvējuši par pilnīgu patvaļu un klaju bandītismu. Krievijas medijs "Meduza" atskatās uz vēlēšanām Krievijas otrajā lielākajā pilsētā.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, par Sanktpēterburgas gubernatoru vēlēšanās jau pirmajā kārtā tika ievēlēts līdzšinējais gubernatora pienākumu izpildītājs Aleksandrs Beglovs. Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem pēc 95% balstu saskaitīšanas, par prokremlisko Beglovu bija nobalsojuši gandrīz 65% vēlētāju.

Aleksandrs Beglovs
Aleksandrs Beglovs Foto: AP/Scanpix

Svētdienas vakarā tika ziņots, ka Sanktpēterburgas gubernatora vēlēšanās piedalījās 41,62% balsstiesīgo.

Dienas laikā vēlētāju aktivitātes rādītājs strauji palielinājās. Svētdienas pusdienlaikā nobalsojis bija vien 6,61% balsstiesīgo. Plkst.15 pēc vietējā laika vēlētāju aktivitāte bija pieaugusi jau līdz 16,26%. Plkst.18 vēlētāju aktivitāte bija sasniegusi jau 23,69%, bet līdz plkst.20 nobalsojošo vēlētāju īpatsvars bija pieaudzis par gandrīz 18 procentpunktiem.

Tomēr pirmdien Sanktpēterburgas vēlēšanu komisija publiskoja jaunu vēlētāju aktivitātes rādītāju – 30%. Kā paskaidroja komisija, iepriekš publiskotais skaitlis – 41,62% – neesot vis galīgā vēlētāju aktivitāte, bet aktivitāte pēc daļas balsu saskaitīšanas. Kāpēc 41,62% sākotnēji tika uzdota par galīgo vēlētāju aktivitātes rādītāju, amatpersonas nepaskaidroja.

Kā norāda politologs Aleksandrs Kinjevs, straujas vēlētāju aktivitātes izmaiņas var liecināt par iespējamu vēlēšanu rezultātu falsificēšanu.

Savukārt polittehnologs Konstantīns Kalačevs vēlētāju aktivitātes pieaugumu dienas otrajā pusē skaidro ar to, ka pēcpusdienā pie vēlēšanu urnām devās pensionāri un militārajā dienestā esošie.

Tomēr vēlēšanu novērotāji Sanktpēterburgā informē, ka vairākos iecirkņos oficiāli publiskotie dati par vēlētāju aktivitāti bijuši krietni lielāki par faktiski fiksēto.

Svētdien Sanktpēterburgā notika arī municipālās vēlēšanas – pilsētas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem bija jāizvēlas 109 municipālo padomju deputāti. Pirmdienas rītā vēlēšanu rezultāti nebija zināmi, un vairākos vēlēšanu iecirkņos balsu skaitīšana pat nemaz nebija sākta.

Polittehnologs Maksim Kacs uzskata, ka tas tiek darīts apzināti, lai varas iestādes var safabricēt tām vēlamo rezultātu.

Kacs norāda uz virkni dažādiem, ko novērotāji fiksējuši vēlēšanu iecirkņos.

Piemēram, atsevišķos vēlēšanu iecirkņos tikuši viltoti galīgie rezultāti. Ja opozīcijas kandidāts saņēmis, piemēram, 108 balsis, tad beigu protokolā simts balsis bija jau pazudušas, bet atlikušas bija vien astoņas. Šādas radikālas izmaiņas pamatotas ar jauniem datiem, kas iegūtas pēc vēlēšanu biļetenu pārskaitīšanas.

Foto: EPA/Scanpix

Uz pārkāpumiem uzmanību vērš arī Korupcijas apkarošanas fonda dibinātāja Alekseja Navaļnija Sanktpēterburgas štābs – vairākos iecirkņos balstu skaitīšanas laikā bijušas vērojamas "grūstīšanas" ar novērotājiem. Vairākos gadījumos vēlēšanu novērotāji, kuri norādījuši uz pārkāpumiem, pat tikuši izdzīti no iecirkņiem.

Aktīvisti norāda, ka pieļauto pārkāpumu dēļ Sanktpēterburgas municipālo vēlēšanu faktiskie rezultāti ir zināmi vien aptuveni.

Krievijas valdošā partija "Vienotā Krievija", protams, jau svētdien ziņoja, kā tā Sanktpēterburgā esot pārliecinošā vadībā. Tikmēr Sanktpēterburgas domes spīkers Vjačelslavs Makarovs, kurš pārstāv "Vienoto Krieviju" jau paziņojis, ka nekādu pārkāpumu vēlēšanu laikā nav bijis.

Nevalstiskā vēlēšanu novērotāju organizācija "Golos" ("Balss") vēlēšanās Sanktpēterburgā fiksējusi vairāk nekā 350 dažādu pārkāpumu. Salīdzinājumam, Krievijas galvaspilsētā Maskavā fiksēti vairāk nekā 600 pārkāpumi.

Starp fiksētājiem pārkāpumiem ir gan uzbrukumi vēlēšanu iecirkņu darbiniekiem un novērotājiem, mēģinājumi uzpirkt vēlētājus, fiktīvu vēlēšanu biļetenu masveida iemešana urnās.

Novērotāji un paši vēlētāji fiksējuši arī citus pārkāpumus. Piemēram, kādā iecirknī "balsojis" pirms 18 gadiem miris cilvēks.

"Vēlēšanās [Sanktpēterburgā] pilnīga patvaļa," vēlēšanu dienā notiekošo Svētdienas vakarā raksturoja Navaļnija Sanktpēterburgas štāba pārstāvji. Savukārt pats Navaļnijs notikušo nodēvējis par īstu bandītismu.

Tikmēr Sanktpēterburgas vēlēšanu komisija norāda, ka vēlēšanas noritējušas bez nopietniem pārkāpumiem. Informāciju par daudzajiem pārkāpumiem amatpersonas nodēvējušas par viltus ziņām.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu