Igaunijas aizsardzības budžets pieaugs par desmit miljoniem eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme paziņojis, ka saistībā ar iekšzemes kopprodukta (IKP) pārrēķinu valsts aizsardzības izdevumi palielināsies par aptuveni 10 miljoniem eiro. 

Igaunijas Statistikas departaments augustā paziņoja, ka pārskatīti valsts dati no 1995.gada. Visu labojumu rezultātā ikgadējais IKP pašreizējās cenās 1995.-2018.gadā vidēji mainījies par 0,8%. Labojumu ietekme uz pagājušā gada IKP bijusi 1,4%. 

"Protams, IKP pārskatīšana pati par sevi ir zinātne. Cits jautājums ir tas, cik lielā mērā budžetu var mainīt ar atpakaļejošu datumu. Mums ir budžeta likums, kas pieņemts pirms nepilna gada, un ir pienācis septembris, un mums ir jāsāk veikt grozījumi šā gada budžetā, tas patiesībā ir ļoti grūti," pirmdien preses konferencē teica Helme. 

Vienlaikus ministrs norādīja, ka valstī ir atsevišķas lielas izdevumu grupas, kas ir piesaistītas IKP. 'Viena no tām ir 2% no IKP atvēlēšana valsts aizsardzības izdevumiem, un, ja mūsu IKP palielinās, ir jāpalielina arī valsts aizsardzības izdevumi. Mēs runājam par apmēram 10 miljonu eiro lielāku aizsardzības budžetu nākamajos gados," viņš piebilda. 

Helme teica, ka IKP pārskatīšana attiecas arī uz pensijām un augstāko valsts amatpersonu atalgojumu, kas arī tiek indeksēts, piemēram, prokuroriem, tiesnešiem, parlamenta deputātiem, valdības ministram, tieslietu kancleram un prezidentam. "Protams, šīs summas ir mazākas, jo šo personu ir krietni mazāk nekā pensionāru, bet arī tas ietekmēs budžetu," viņš klāstīja. 

Statistiķu veiktais IKP pārrēķins ietekmē arī izpētes un attīstības izdevumus. Valdības maijā apstiprinātā valsts budžeta stratēģija nākamajiem četriem gadiem paredz, ka finansējums šai jomai tiks saglabāts pašreizējā līmenī - 0,71% no IKP. "Pavasarī, ka veidojām valsts budžeta stratēģiju, valdība nolēma, ka izpētes un attīstības izdevumi tuvāko gadu laikā nesamazināsies, tādējādi šis skaitlis tika iekļauts valsts budžeta plānos un valsts budžeta stratēģijā," paskaidroja ministrs. 

Igaunijas Aizsardzības ministrijas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka šogad aizsardzības izdevumiem valstī atvēlēti 586 miljoni eiro, kas ir 2,15% no plānotā IKP. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu