Ziemeļkoreja pēc piedāvājuma atsākt kodolsarunas raida jūrā šāviņus (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļkoreja otrdien raidīja jūrā šāviņus dažas stundas pēc tam, kad tā pirmdien bija paudusi gatavību septembra beigās atsākt sarunas ar ASV par savu kodolprogrammu, paziņoja Dienvidkorejas armija.

Ziemeļkoreja otrdienas rītā divreiz palaida austrumu virzienā "neidentificētus šāviņus", kas nolidoja apmēram 330 kilometrus no Pjonannamdo provinces Kečonas rajona un nokrita Japāņu jūrā.

"Mēs aicinām Ziemeļkoreju izbeigt šādas darbības, kas eskalē saspīlējumu reģionā," paziņoja Dienvidkorejas bruņoto spēku ģenerālštābs.

Sīkākas detaļas par šiem šāviņiem nebija zināmas, bet tie bija pēdējie, kas izšauti kopš jūlija.

Ziemeļkorejas iepriekš raidītie šāviņi ir identificēti kā īsa darbības rādiusa raķetes.

"Mēs esam informēti par (..) Ziemeļkorejas palaistiem šāviņiem," sacīja augsta ranga ASV amatpersona. "Mēs turpinām novērot situāciju un cieši konsultēties ar mūsu sabiedrotajiem reģionā."

Ziemeļkoreja pirmdien pauda gatavību septembra beigās atsākt kodolsarunas ar ASV, bet uzsvēra, ka ASV ir jāierodas pie sarunu galda ar priekšlikumiem, kas apmierina Ziemeļkoreju, vai arī attiecībām tiks pielikts punkts.

ASV vadītās kodolsarunas ar Ziemeļkoreju pārtrūka, kad otrajā samitā, kas februārī notika Vjetnamā, ASV prezidents Donalds Tramps noraidīja Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna prasību par plašiem sankciju atvieglojumiem apmaiņā pret daļējiem atbruņošanās soļiem.

Jūnija beigās abi līderi tikās uz demarkācijas līnijas starp abām Korejas pussalas valstīm un vienojās atsākt sarunas, bet tās vēl nav atsāktas. 

Phenjana paziņoja, ka ir devusi ASV pietiekami ilgu laiku, lai izstrādātu jaunus priekšlikumus kodolsarunu glābšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu