Kas ir bolīds - ugunīgais objekts Latvijas naksnīgajās debesīs? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Bolīds.
Bolīds. Foto: Wikimedia Commons

Pirmdienas vakarā vairāki sociālo tīklu lietotāji dalījušies ar attēliem un video no dažādām Latvijas vietām, kur debesīs redzams ugunīgs objekts, kas atgādinājis sarkanu bumbu ar liesmojošu asti. Zinātāji stāsta, ka šis objekts, visticamāk, esot bijis bolīds jeb ļoti spožs meteors.

Kosmosā lidojošs akmens gabals, kas neieiet Zemes atmosfērā ir meteoroīds vai asteroīds, tomēr tikko, kā tas ir iegājis Zemes atmosfērā, akmens gabals, kas lido milzīgā ātrumā, saskaras ar atmosfēras pretestību un pārvēršas par liesmojošu bumbu. Šādu objektu mēs pazīstam kā meteoru. Meteori, kuri sasniedz Zemes virsmu savukārt tiek dēvēti par meteorītiem, bet ļoti spožus meteorītus sauc par bolīdiem.

Bolīda definīcija

Vārds bolīds ir cēlies no grieķu vārda bolis (βολίς), kas nozīmē “zibens uzplaiksnījums”. Terminu bolīds astronomi lieto, aprakstot uguns bumbas, kas ir spilgtākas nekā ierasts. Pastāv arī superbolīdi, kas ir vēl spilgtāki par bolīdiem. Viens no zināmākajiem pēdējā laika superbolīdiem ir Čeļabinskas meteors, kurš Zemes atmosfērā virs Krievijas pilsētas Čeļabinskas iegāja un eksplodēja. 2013. gada 15. februārī.

Bolīdu sastāvs

Sastāva ziņā bolīdi var būt dažādi – sākot no metāliska un akmeņaina asteroīda un beidzot ar ledus komētu, kas sastāv no amonija un metāna. Atmosfēras pretestības un berzes dēļ bolīds uzliesmo ar noteiktu spēku un spilgtumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu