ASV Kongresā izmeklēs Trampa iespējamos centienus šantažēt Kijevu

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps un Rūdolfs Džuliāni
Donalds Tramps un Rūdolfs Džuliāni Foto: Reuters/ScanPix

ASV Pārstāvju palātas trīs komitejas pirmdien uzsākušas izmeklēšanu saistībā ar ASV prezidenta Donalda Trampa un viņa privātā jurista Rūdolfa Džuljāni centieniem vērst spiedienu pret Ukrainas valdību, lai gūtu labumu Trampam 2020.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas gaitā.

Par to vēstulē ASV valsts sekretāram Maikam Pompeo informējuši šo trīs komiteju pārstāvji.

Laikraksts "The New York Times" 9.maijā ziņoja, ka Džuljāni grasās doties uz Kijevu, lai tiktos ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Bijis paredzēts, ka par sarunu galvenajiem tematiem kļūs Krievijas iejaukšanās 2016.gada ASV vēlēšanās un bijušā ASV viceprezidenta Džo Baidena dēla Hantera saistība ar Ukrainas naftas un gāzes uzņēmumu "Burisma".

Kā tika norādīts, šo sarunu mērķis būtu gūt labumu Trampam.

Džuljāni gribējis graut uzticību ASV īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanas rezultātiem par Trampa iespējamiem sakariem ar Kremli un kaitēt Džo Baidena reputācijai, kurš varētu kļūt par Trampa sāncensi 2020.gda prezidenta vēlēšanās.

Reaģējot uz kritiku pēc "The New York Times" publikācijas, Džuljāni 11.maijā paziņoja, ka braucienu uz Kijevu atceļ.

Izmeklēšanu par Trampa centieniem vērst spiedienu pret Ukrainas valdību veic Kongresa ārlietu, uzraudzības un reformu, kā arī izlūkošanas komitejas.

Tramps un Džuljāni centušies "piespiest Ukrainas valdību sākt divas politiski motivētas izmeklēšanas, kas tiktu veiktas pretkorupcijas aktivitāšu aizsegā", teikts Kongresa komiteju pārstāvju vēstulē Pompeo.

Pirmajai izmeklēšanai būtu jāskar to Ukrainas pilsoņu juridiskas vajāšanas, kas snieguši svarīgas liecības par Trampa kampaņas vadītāju Polu Manafortu. Šīs izmeklēšanas mērķis būtu graut ticību Millera izmeklēšanas rezultātiem.

Otrai izmeklēšanai būtu jāskar bijušā viceprezidenta Baidena dēlu.

Trampa administrācija arī esot draudējusi Ukrainai atņemt Kongresa jau apstiprināto finanšu palīdzību 250 miljonu dolāru apjomā, norāda vēstules autori.

"Ja prezidents mēģina šantažēt Ukrainu, liekot tai izvēlēties starp aizsardzību pret Krievijas agresiju bez ASV palīdzības un manipulācijām ar tieslietu sistēmu par labu Trampa vēlēšanu kampaņai, tad tā ir kliedzoša varas ļaunprātīga izmantošana, pakalpojums Maskavai un sabiedrības uzticības nodevība," teiks kongresmeņu vēstulē, kas nosūtīta Baltajam namam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu