Latvijas futbola izlase. Statistika, kas nemelo (10)

Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas futbola izlases spēlētāji
Latvijas futbola izlases spēlētāji Foto: Latvijas Futbola federācija

Izdzirdot vārdu salikumu "Latvijas futbola izlase", pirmais, kas iešaujas prātā, ir vārdu salikums "bēdu ieleja". Par pēdējo gadu rezultātiem. Divi septembra mači atkal lika vilties. Atkal un atkal... Šķiet, arī līdzjutēju pacietības mērs ir pilns, jo 9. septembra spēli pret Ziemeļmaķedoniju futbola apmeklēšanai ļoti patīkamos laikapstākļos klātienē "Daugavas" stadionā noraudzījās vien nedaudz virs 2700 skatītāju. 

Vasaras vidū jau atskatījos uz pēdējo gadu notikumiem Latvijas futbola valstsvienības dzīvē. Un kopš tā laika nekas nav mainījies, ir kļuvis tikai bēdīgāk. Šoreiz jau esam vienā līmenī ar Sanmarīno izlasi, kuru par Eiropas grandu nenosauksi. 

Pirms vairāk nekā gada Latvijas Futbola federācija (LFF) izlasei izveidoja jaunu identitāti - #11vilki. Kopš tā laika Latvijas komanda aizvadījusi 12 spēles. Kā jums šķiet, cik uzvaras gūtas? Neviena. Astoņi zaudējumi un četri neizšķirti.

UEFA Nāciju līgas vājākajā divīzijā Latvijas futbolisti pret tā sauktajiem sava līmeņa pretiniekiem četrreiz spēlēja neizšķirti un divreiz spēles laukumu pameta kā zaudētāji. Komandu vadīja soms Miksu Pātelainens, vēlāk viņa vietā stājās Slaviša Stojanovičs. Jauns treneris - jaunas cerības. Bet nekā...

Martā sākās Eiropas čempionāta kvalifikācija. Izbraukumā ar 1:3 tika piedzīvots zaudējums pret Ziemeļmaķedoniju, tā paša sabraukuma turpinājumā ar 0:2 Varšavā atzīts Polijas pārākums. Šķiet, tā līdz šim bija viena no pēdējā laika kvalitatīvākajām spēlēm izpildījuma ziņā, bet zaudējums ir un paliek zaudējums.

Otrajā EČ kvalifikācijas sabraukumā futbolisti Daugavas stadionā uzņēma Izraēlu un Slovēniju. Abās spēlēs bezierunu zaudējumi. Vispirms ar 0:3, tad ar 0:5. 

Septembris. Izbraukuma spēlē Zalcburgā tiek piedzīvota sakāve ar 0:6 pret Austriju. Skatīties uz TV ekrānu beidzu pēc pirmā puslaika. Sitienu attiecība 31:1 Austrijas labā, bumbas kontrole 72% Austrijas izlasei. Nākamā spēle pret Ziemeļmaķedoniju savu skatītāju priekšā. Spēles 17. minūte un rezultāts jau 0:2, kā arī šis mačs noslēdzās. Varēja būt trakāk, bet nu jau sāk piezagties doma, ka šāds rezultāts ir cienījams.

Par zemāko punktu Latvijas futbolā tika runāts arī pagājušā gada martā, kad izlase izbraukumā ar 0:1 zaudēja toreiz FIFA rangā trešā simta sākumā esošajai Gibraltāra valstsvienībai. Tolaik valsts galveno komandu cīņā veda Aleksandrs Starkovs.

Ko sasniedzis Stojanovičs? Sešās spēlēs piedzīvoti seši zaudējumi, vārtu attiecība ir 1:21. Turklāt vienīgā reize, kad bumba šķērsoja pretinieka vārtu līniju, to paveica Ziemeļmaķedonijas futbolists. 

Slaviša Stojanovičs
Slaviša Stojanovičs Foto: Latvijas Futbola federācija

Bez vārtu guvuma Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā turpina spēlēt tikai Sanmarīno, Andora un Gibraltārs. Bet vairāk vārtus par Latvijas izlasi ielaidusi (28) tikai Sanmarīno. Viens vārtu guvums ir arī Lihtenšteinai, visām pārējām komandām - vairāk.   

31 spēlē trīs gadu laikā Latvijas futbola izlase ir izcīnījusi divas (!) uzvaras. Bez jokiem. Ar 1:0 uzvarēta Igaunija un ar 4:0 Andora. 31 mača laikā ciesti 22 (!) zaudējumi, kuros 16 spēlēs palikts sausā.  

Pirms septembra spēlēm Stojanovičs ar palīgiem nacionālajai komandai izstrādāja iekšējās kārtības noteikumus. Saprotams, ka vienā dienā pārmaiņas gaidīt būtu par daudz prasīts, bet 0:8 divu spēļu summā nogalina. Turklāt pretiniekos nebija ne Vācija, ne Anglija, ne Spānija, ne Nīderlande vai kāds cits grands. 

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu